Rurki z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote.
2.Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i masłem.
Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.
Następnie wlać do gotującego się mleka.
Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając
aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.
Wystudzić.
Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.
Wystudzone rurki nadziewać masą.
Komentarze