RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM

4.5 (194 ocen)

Chrupkie rurki z delikatnym kremem

Składniki:

  • Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):
    • pół kilo mąki pszennej
    • 25 dag masła
    • 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
    • szczypta soli

    KREM KARPATKOWY lub ŚMIETANKA KREMÓWKA (ubita na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym)

    Składniki na krem karpatkowy :
    1,5 szklanki mleka 3,2 %
    6 łyżek cukru
    60 g masła
    1 opakowanie cukru waniliowego 16g
    2 łyżki mąki pszennej tortowej
    2 całe jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
    Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote.
  • 2. Zagotować 1 szklankę mleka z cukrami i masłem.
    Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąka.
    Następnie wlać do gotującego się mleka.
    Gotować przez około 2 minuty, energicznie mieszając
    aby nie było grudek i aby masa się nie przypaliła.
    Wystudzić.
    Wystudzoną masę przełożyć do szprycy z długą końcówką.
    Wystudzone rurki nadziewać masą.

Porady

Czy z kremem czy ze śmietaną smakują wspaniale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować