KOKOSANKI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wyjątkowe, bo domowe.

  • 40 min

Składniki:

  • • 250 g wiórków kokosowych
    • 250 g masła lub margaryny
    • 1 czubata szklaka mąki
    • ¾ szklanki cukru
    • 5 białek
    • 1op. cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz, sól, cukier oraz cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Stopniowo wsypywać do masy tłuszczowej. Całość mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać do ciasta delikatnie mieszając.
  • 4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Szprycę napełnić gotowym ciastem, wydusić równe porcje na blachę.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 - 20 minut na złoty kolor.

Porady

Należy wycisnąć równe porcje, by w tym samym czasie się upiekły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy