TĘCZOWY TORT

0 (0 ocen)

Efektowny :)

Składniki:

  • Na ciasto (6 blatów):
    • 226 g masła
    • 220 g cukru
    • 5 białek
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 375 g mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki soli
    • 355 g mleka

    Krem z bitej śmietany i serka twarogowego:
    • 600 ml śmietany kremówki (36%)
    • 500 g serka twarogowego (Piątnica, Philadelphia)
    • 2 - 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
    • skórka cytrynowa
    • 1 op. śmietan - fix

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
    Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
    Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
  • 2. Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).

  • 3. Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 24 cm i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
    Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • 4. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder, śmietan - fix i skórkę cytrynową. Serek utrzeć, delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.

  • 5. Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
    blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
    następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
    Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

    UWAGA ! Ciasto jest wilgotne, więc nie ma potrzeby go nasączać.
    Każdą warstwę kremu posypałam zmielonymi herbatnikami w czekoladzie.

Porady

Najlepiej nadają się barwniki w żelu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować