Na ciasto (6 blatów):
• 226 g masła
• 220 g cukru
• 5 białek
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 375 g mąki pszennej
• 4 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki soli
• 355 g mleka
Krem z bitej śmietany i serka twarogowego:
• 600 ml śmietany kremówki (36%)
• 500 g serka twarogowego (Piątnica, Philadelphia)
• 2 - 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
• skórka cytrynowa
• 1 op. śmietan - fix
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
2.Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).
3.Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 24 cm i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
4.Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder, śmietan - fix i skórkę cytrynową. Serek utrzeć, delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
5.Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.
UWAGA ! Ciasto jest wilgotne, więc nie ma potrzeby go nasączać.
Każdą warstwę kremu posypałam zmielonymi herbatnikami w czekoladzie.
Komentarze