Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

4.48 (182 ocen)

  • 2 godz.

Mój pierwszy tort :) Wyszedł rewelacyjnie i wszystkim smakował :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    500 g serka mascarpone
    1 szklanka cukru pudru
    600 ml śmietany 30 %

    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń
    50 g wiórek kokosowych
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
  • 2. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki.
  • 3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części.
  • 4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę.
    Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.

    Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Porady

Krążki biszkoptów można nasączyć ulubionym ponczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować