Tort na dzień mamy z kremami czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
2.Spód włożyć do tortownicy i nasączyć, sokiem z wodą.
3.krem czekoladowy jasny-
Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce. Można cała noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serki i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć na 1 blat biszkoptowy.
4.Ułożyć morele, przecięciem do góry.
5.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym.Który nasączamy, jak i pierwszy.(odwrócony)
6.krem czekoladowy ciemny-
Postąpić jak z jasnym, lecz tu dodać cukier puder.Wyłożyć na drugi krążek biszkoptowy.
7.Na krem porozrzucać brzoskwinie w żelu.
8.Przykryć trzecim blatem i schłodzić.
9.Zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
10.Krem waniliowy w proszku, zmiksować ze śmietanką z mlekiem. Posmarować cały tort.
11.Na rozetki, zmiksować krem czekoladowy ze śmietanką i odrobiną mleka.Wycisnąć rozetki, przez woreczek cukrowy z ozdobną końcówką. Z kremem truskawkowym, postąpić tak samo.Wycisnąć rozetki w środku tortu.
12.motylki-
Przygotować wzór na motylki. Polewę roztopić w/g instrukcji. Wlać do rożka papierowego. (jestem zachwycona tą polewą, nie trzeba schładzać przed odklejaniem ozdób)
13.Malować czekoladą motylki, tyle samo lewych jak i prawych. Jak zastygną to odklejać i udekorować tort.
14.Baza pod 3 takie torty
15.Moje wypieki.Robiłam z potrójnej porcji.Kremy robiłam, za jednym zamachem na trzy torty.
Komentarze