TORT NA DZIEŃ MAMY Z KREMAMI CZEKOLADOWYMI

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Tort z kremami czekoladowymi.Tort tradycyjny z biszkoptami.Tort z rozetkami i motylkami czekoladowymi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt
    -7 jajek
    -220 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    sok z moreli z 1/3 puszki+1/4 szklanki ciepłej wody

    krem czekoladowy biały:
    -170 ml. śmietanki 30 %
    -3/4 białej czekolady
    -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku
    -1 serek waniliowy DANIO po 140 g.
    -0,5 serka mascarpone-125 g.
    -2 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    morele z 1/3 puszki

    krem czekoladowy, ciemny:
    -170 ml. śmietanki 30 %
    -3/4 mlecznej czekolady
    -3/4 gorzkiej czekolady
    -1/2 kremu śmietankowego do tortów w proszku
    -1 serek waniliowy DANIO po 140 g.
    -0,5 serka mascarpone-125 g.
    -2 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    1/3 puszki Frutiżalla moreli w żelu

    krem na tort:
    -80 ml. śmietanki 30%
    -80 ml. mleka 3,2 %
    -3/4 kremu waniliowego do tortów, w proszku

    krem na rozetki:
    -80 ml. śmietanki 30 %
    -odrobinę mleka
    -1/3 kremu czekoladowego, w proszku

    -80 ml. śmietanki 30%
    -80 ml. mleka 3,2 %
    -3/4 kremu truskawkowego, do tortów w proszku

    motylki czekoladowe:
    -1/3 polewy deserowej do dekoracji HELIO
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort na dzień mamy z kremami czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-
    Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
  • nasączenie biszkoptu 2. Spód włożyć do tortownicy i nasączyć, sokiem z wodą.
  • krem jasny 3. krem czekoladowy jasny-
    Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce. Można cała noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serki i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć na 1 blat biszkoptowy.
  • morele 4. Ułożyć morele, przecięciem do góry.
  • 2 i 3 blat-nasączenie 5. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym.Który nasączamy, jak i pierwszy.(odwrócony)
  • krem ciemny 6. krem czekoladowy ciemny-
    Postąpić jak z jasnym, lecz tu dodać cukier puder.Wyłożyć na drugi krążek biszkoptowy.
  • brzoskwinie w żelu 7. Na krem porozrzucać brzoskwinie w żelu.
  • 3 blat 8. Przykryć trzecim blatem i schłodzić.
  • zdjęcie obręczy 9. Zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
  • krem 10. Krem waniliowy w proszku, zmiksować ze śmietanką z mlekiem. Posmarować cały tort.
  • rozetki 11. Na rozetki, zmiksować krem czekoladowy ze śmietanką i odrobiną mleka.Wycisnąć rozetki, przez woreczek cukrowy z ozdobną końcówką. Z kremem truskawkowym, postąpić tak samo.Wycisnąć rozetki w środku tortu.
  • przygotowanie do ozdób 12. motylki-
    Przygotować wzór na motylki. Polewę roztopić w/g instrukcji. Wlać do rożka papierowego. (jestem zachwycona tą polewą, nie trzeba schładzać przed odklejaniem ozdób)
  • malowanie ozdób 13. Malować czekoladą motylki, tyle samo lewych jak i prawych. Jak zastygną to odklejać i udekorować tort.
  • moje biszkopty 14. Baza pod 3 takie torty
  • moje wypieki 15. Moje wypieki.Robiłam z potrójnej porcji.Kremy robiłam, za jednym zamachem na trzy torty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować