Tort z biszkoptem typu zebra. Tort z kremem stracciatella i cappuccino. Tort pokryty lustrzaną polewą typu Mirror Cake. Tort zrobiłam na dzisiejsze święto,dla rodziny.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt zebra :
-8 jajek
-160 g. cukru
-120 g. mąki
-120 g. mąki ziemniaczane
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki oleju
1/-1 łyżka mąki
2/-1 łyżka kakao
nasączenie:
-250 g.konfitura z czarnej porzeczki z chili
-240 g.konfitura z żółtych owoców
krem stracciatella:
-330 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-100 g. gorzkiej czekolady
krem cappuccino:
-330 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-250 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1/2 szklanki sypkiej kawy cappuccino-śmietankowego
obłożenie:
-200 g. masła
-150 g. cukru pudru
-250 g. serka mascarpone
Tort na dzień mamy z błyszczącą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać.
Tortownicę 29 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto kłaść łyżką na przemian kolorami.
2.Piec ok 30 min. w 175 * C.
Odstawić do lekkiego przestygnięcia i obkroić nożem w koło tortownicy.Obrócić na deskę z ręcznikiem i zdjąć papier. Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
3.Spód krążka włożyć ponownie do tortownicy.Zabezpieczyć wyżej boki. Poukładać konfiturę z czarnej porzeczki.
4.Rozsmarować konfiturę.
5.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śniezką. Dodać porcjami jogurt,serek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
6.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
7.Posmarować żółtą konfiturą.
8.krem cappuccino-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami jogurt,serek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać cappuccino w proszku i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
9.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić z dwie godziny.
10.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
11.tynk- Miękkie masło zmiksować z pudrem i serkiem. Posmarować cały tort i schłodzić.Przed oblaniem polewą, tort ustawić na nóżce na blaszce, albo większej paterze czy nawet papierze.
12.polewa-Mleko skondensowane można użyć, gotowego z puszki. Albo można samemu zrobić.Zagotować mleko z cukrem i masłem. Pogotować z 20 min. aż trochę zgęstnieje, pilnując mieszać.Odstawić dodać mleko w proszku, wymieszać. Jak będą grudki to nie szkodzi, polewę i tak trzeba będzie przelać przez sitko.Żelatynę namoczyć z zimną wodą.Do tego mleka skondensowanego dodać cukier i mleko.Pogotować trochę, odstawić, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia.Czekoladę połamać w kostki i zalać tym gorącym mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać barwnik, wymieszać i przelać przez sitko. Polewę schłodzić do konsystencji gęstniejącej, ale jeszcze płynnej. Polać cały tort.
Komentarze