TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem typu zebra. Tort z kremem stracciatella i cappuccino. Tort pokryty lustrzaną polewą typu Mirror Cake. Tort zrobiłam na dzisiejsze święto,dla rodziny.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt zebra :
    -8 jajek
    -160 g. cukru
    -120 g. mąki
    -120 g. mąki ziemniaczane
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -4 łyżki oleju

    1/-1 łyżka mąki
    2/-1 łyżka kakao

    nasączenie:
    -250 g.konfitura z czarnej porzeczki z chili
    -240 g.konfitura z żółtych owoców

    krem stracciatella:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    krem cappuccino:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1/2 szklanki sypkiej kawy cappuccino-śmietankowego

    obłożenie:
    -200 g. masła
    -150 g. cukru pudru
    -250 g. serka mascarpone

    błyszcząca polewa-Mirror Cake
    -1 szklanki mleka skondensowanego
    (1 szkl. mleka+1 szkl. cukru+1 łyżeczka masła+1 łyżka sypkiego mleka)
    -2 łyżki żelatyny+125 ml. wody
    -150 ml. wody
    -200 g. cukru
    -300 g.białej czekolady
    -barwnik zielony, jadalny

    owoce:
    -250 g. malin
    -125 g. borówki amerykańskiej
    -kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Tort na dzień mamy z błyszczącą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać.
    Tortownicę 29 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto kłaść łyżką na przemian kolorami.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 2. Piec ok 30 min. w 175 * C.
    Odstawić do lekkiego przestygnięcia i obkroić nożem w koło tortownicy.Obrócić na deskę z ręcznikiem i zdjąć papier. Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 3. Spód krążka włożyć ponownie do tortownicy.Zabezpieczyć wyżej boki. Poukładać konfiturę z czarnej porzeczki.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 4. Rozsmarować konfiturę.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 5. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śniezką. Dodać porcjami jogurt,serek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 6. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 7. Posmarować żółtą konfiturą.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 8. krem cappuccino-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami jogurt,serek i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać cappuccino w proszku i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 9. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić z dwie godziny.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 10. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 11. tynk- Miękkie masło zmiksować z pudrem i serkiem. Posmarować cały tort i schłodzić.Przed oblaniem polewą, tort ustawić na nóżce na blaszce, albo większej paterze czy nawet papierze.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 12. polewa-Mleko skondensowane można użyć, gotowego z puszki. Albo można samemu zrobić.Zagotować mleko z cukrem i masłem. Pogotować z 20 min. aż trochę zgęstnieje, pilnując mieszać.Odstawić dodać mleko w proszku, wymieszać. Jak będą grudki to nie szkodzi, polewę i tak trzeba będzie przelać przez sitko.Żelatynę namoczyć z zimną wodą.Do tego mleka skondensowanego dodać cukier i mleko.Pogotować trochę, odstawić, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia.Czekoladę połamać w kostki i zalać tym gorącym mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać barwnik, wymieszać i przelać przez sitko. Polewę schłodzić do konsystencji gęstniejącej, ale jeszcze płynnej. Polać cały tort.
  • TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ 13. Owocami i listkami udekorować tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować