Tort na "dzień mamy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1. Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek,a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty,stopniowo dodawać mąkę,miksując do momentu,aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy w kształcie serca uprzednio wysmarowanej bułką tartą.
2. Piekarnik rozgrać do160 stopni Celsjusza piec około 15min., aż ciasto podrośnie,potem zwiększyć temp. Do 200 stopni Celsjusza i piec około 15 min. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
3. Masa śmietanowa:
4. Śmietane 36% miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru, gdy będzie już sztywna dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki czubate kajmaku na koniec dodajemy śmietan-fix, aby masa utrzymała swoją gęstość.
5. Po wystudzeniu biszkoptu dzielimy go na trzy warstwy, następnie pierwszą warstwę smarujemy frużeliną, cała puszka, na to dajemy trochę masy śmietanowej, potem kładziemy drugą warstwę biszkoptu, wykładamy go odsączonymi wiśniami z słoika i masę śmietanową na to,
Następnie kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu i wykładamy go resztą masy śmietanowej na całość biszkoptu formując go łopatką silikonową. Na koniec przyozdabiamy ozdobami cukierniczymi.
Komentarze