Tort na Dzień Mamy

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Tort z najlepszymi życzeniami dla wszystkich Mam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt orzechowo - migdałowy
    4 białka
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki tartych migdałów
    2 łyżki tartych orzechów laskowych
    16 g cukru waniliowego
    5 łyżek cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Róże z parzonego ciasta :
    1 szk cukru pudru
    1/4 kostki margaryny Kasia
    1/2 szk wody
    4/5 szk mąki pszennej typ 500
    czerwony barwnik spożywczy

    Masa śmietanowa :
    500 ml śmietanki kremówki 36%
    2 duże cukry waniliowe ( 2 x po 16 g )

    Dodatkowo :
    300 g dżemu wiśniowego
    1 szk kompotu z wiśni

    Do dekoracji :
    3 kostki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na dzień mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt orzechowo - migdałowy 1. Biszkopt orzechowo - migdałowy - Białka ( zostały mi z ciasta bez pieczenia ) przelać do miski, jajka rozdzielić dodając białka do tych już w misce. Ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i na małych obrotach miksera połączyć je z białkami. Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej piany i na wolnych obrotach wymieszać. Na koniec wsypać orzechy i migdały i wymieszać. Gotowa masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 150 stopni a po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej a kroić na drugi dzień. Gotowy biszkopt przekładać według naszego uznania
  • róże z ciasta parzonego 2. Róże z parzonego ciasta - W rondelku zagotować wodę z margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki gotować około 3 minuty. Gotowe parzone ciasto wystudzić. Do zimnego ciasta wgniatać porcjami cukier puder. Następnie dodać barwnik spożywczy i wgniatać go aż się połączy a masą. ( można użyć rękawiczek, bo barwnik zabarwi nam dłonie ) Gdy masa jest gotowa rozwałkować ją wałkiem do ciasta i wycinać literatką kółeczka. Nakładać po 5 lub 6 krążków w rzędzie tak aby jeden nachodził na drugi. Zwinąć krążki w rulon i na środku przeciąć nożem na pół. Potem formować róże lekko odginając płatki. Gotowe róże wstawić do lodówki przed przygotowaniem tortu. ( Z tej masy można robić także listki lub inne wzorki a także użyć innego barwnika. Miałam dodatkowo zrobić listki, ale okazało się, że skończył mi się barwnik zielony ).
  • 3. Przełożenie tortu : Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Śmietanę bardzo zimną ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Pierwszy placek ułożyć na talerzu lub paterze i nasączyć go kompotem wiśniowym. Na krążek wyłożyć i rozsmarować dżem wiśniowy i nakryć drugim krążkiem. Także nasączyć go kompotem i wyłożyć prawie połowę śmietany a potem ja rozsmarować. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu i wyłożyć resztę śmietany. Śmietanę rozsmarować po bokach i na górze tortu. Widelcem zrobić dekoracyjne wzorki i ułożyć dookoła toru przygotowane róże z ciasta parzonego. Na sam koniec na tort zetrzeć gorzka czekoladę.

Porady

Gotowy tort wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować