Tort mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt (najlepiej piec dzień wcześniej): żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka rozkłócone z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Następnie przekrawamy go na pół, na 2 blaty biszkoptowe.
2.Krem mleczny: mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Masło w temp. pokojowej (wyjmujemy wcześniej) ubijamy na jasny puch, następnie dodajemy na przemian po 1 łyżce mleka z cukrem i mleka w proszku. Wszystko ucieramy do uzyskania jednolitego kremu.
3.Poncz uzyskujemy z dokładnego wymieszania wszystkich składników.
4.Na tacy tortowej układamy pierwszy blat biszkoptowy, nasączamy ponczem. Następnie wykładamy 3/4 kremu mlecznego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy ponczem, wykładamy resztę kremu mlecznego. Wierzch ozdabiamy polewą czekoladową lub owocami i tężejąca galaretką. Podajemy po schłodzeniu.
Komentarze