Tort makowy z serem i pianką żurawinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, oraz makiem i połącz z masą. Cisto przelej na dno tortownicy( o wym.22 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 st. Ostudź. Przekrój wzdłuż na pół.
2.Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę, Dodawaj łyżkami ser i proszek budyniowy. Następnie delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto podziel w proporcji 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodaj kakao, wymieszaj. Upieczony dolny krążek biszkoptu ponownie włóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wlej większą część białej masy serowej i piecz 10 minut w 180 st. Następnie wylej masę z kakao i piecz kolejne 45 minut w 160 st,( na górnej grzałce). Wystudź.
3.Pianka żurawinowa: konfiturę pogrzej w garnuszku, przecedź przez sito i zmiksuj na gładki mus, Kremówkę ubij, dodaj mus żurawinowy i przygotowaną wg.przepisu na opakowaniu żelatynę (trzy łyżki odłóż). Odstaw w chłodne miejsce do lekkiego stężenia
4.Podpieczoną masę serową posmaruj konfiturą ze słoiczka. Dociśnij drugim krążkiem biszkoptu. Na to wylej tężejącą piankę żurawinową. Wyrównaj, wierzch udekoruj kleksikami z pianki i owocami żurawiny. Odstaw do stężenia na 2-3 godz,a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze