Puszysty,śmietankowy,niezwykle kremowy i pyszny z puchatą żurawinową czapą.
60 min
Składniki:
na ciasto:
250 g mąki pszennej
3 żółtka
125 g cukru pudru
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową
1 kg sera na sernik
1 1/2 szklanki cukru
Sernik z żurawinową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.
Blaszkę 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem,
nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec przez 15 minut.
2.przygotować masę serową:
Ser przełożyć do miski dodać śmietankę,śmietanę i 3 jajka,zmiksować mikserem,
Następnie dodać cukier,cukier waniliowy,pozostałe jajka oraz obie maki i wszystko jeszcze raz zmiksować.
Masę serową wylać na podpieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut.
Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
3.przygotować piankę:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i ostudzić.
Żurawinę zlać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut,po tym czasie odsączyć na sitku i zmiksować w blenderem.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać zmiksowaną żurawinę i tężejącą galaretkę,zmiksować do połączenia składników.
Piankę wyłożyć na upieczony, zimny sernik.
Czekoladę połamać na kawałki,dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej,przestudzić i polać wierzch ciasta,udekorować piegami.
Komentarze