Tort komunijny „Otwarta Księga”

4.47 (194 ocen)

Maj to czas komunii. Na tę ceremonię doskonale pasuje tort w kształcie „otwartej księgi”To mój pierwszy tort komunijny wykonany w takiej formie.

Składniki:

  • Blaszka 30x38 cm


    Biszkopt;
    • 5 jajek,
    • 1 kopiata szklanka mąki,
    • 1 szklanka cukru,
    • 5 łyżek oleju,
    • 1 łyżka octu,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Beza kokosowa
    • 6 białka,
    • 1,5 szklanki cukru,
    • 30 dag kokosu,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa do przełożenia:
    - 3 kostki masła,
    - 1 puszka ananasów w syropie,
    - 1 puszka brzoskwiń w syropie,

    - 1,5 litry mleka,
    - 3 budynie waniliowe,
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 1,5 łyżki mąki tortowej,
    - 5 żółtek,
    - 5 łyżek cukru

    Masa do dekoracji:
    - 1 litr mleka
    - 5 łyżki cukru,
    - 2 cukry waniliowe,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
    - 1 kopiata łyżka mąki tortowej
    - 4 żółtka

    - 2,5 kostki masła,
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort komunijny „otwarta księga” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt biały: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy olej, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.

    Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty.
    Dwa biszkopty po ostygnięciu pozostawiamy w całości. Z trzeciego wycinamy dwa pasy. Każdy pas powinien stanowić około ¼ biszkopta.
    Z wyciętego biszkoptu została mi niepotrzebna jedna połowa. Można ją po prostu zjeść Można też upiec ten trzeci biszkopt z połowy składników na mniejszej blaszce (15x19 cm), wtedy nie zostaną okrawki.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Pieczemy około 30 min w 180˚C.
  • 3. Masa do przełożenia: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy,

    Brzoskwinie oraz ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę.

    Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone brzoskwinie, a do drugiej pokrojone ananasy.
  • Przekładnie 4. Przełożenie:
    Biszkopt.
    Masa budyniowa z brzoskwiniami.
    Wkładka kokosowa.
    Masa budyniowa z ananasem.
    Na masę ananasową nakładamy dwa paski wycięte z trzeciego biszkopta. Najlepiej nożem zaznaczyć gdzie znajduje się połowa naszego tortu. Biszkoptowe paski układamy na dwóch połówkach w odstępie około 1-1,5 cm od środka tortu.
    Tak nałożone paski także delikatnie smarujemy masą.
    Całość przykrywamy drugim biszkoptem pozostawionym w całości. Dokładnie dociskamy go do masy. W ten sposób otrzymujemy zarys naszej księgi.
  • przed dekoracją 5. Księgę dowolnie dekorujemy.
    Do dekoracji wykonałam masę budyniową z 1 litra mleka. Część masy zabarwiłam na różowo (tort dla dziewczynki) aby wykonać róże, a część na zielono, aby wykonać listki.
    Do wykonania napisu „IHS” wykorzystałam gotowe, kupne złote perełki.
    Napis „I Komunia Święta” został wykonany w masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.
  • 6. Masa do dekoracji:
    Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
    Masło ucieramy, dodajemy budyń.

    Dekorację zaczynamy od wygładzenia powierzchni. W dalszej kolejności obtaczamy boki tortu tworząc karty, następnie wykonujemy górny i dolny wianuszek.
    Na koniec wykonujemy różę oraz napis.

Porady

Doskonale pasuje także inne rodzinne uroczystości( np. chrzest). Zmieniamy wówczas tylko dekoracje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Brzoskwinie Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować