Tort komunijny księga

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy tort księga w moim wykonaniu, może trochę nierówny ale myślę że pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    10 jaj
    15 łyżek cukru
    15 łyżek mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka cukru waniliowego
    krem:
    1 litr śmietanki tortowej 36 %
    6 płaskich łyżek cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    puszka brzoskwiń
    40 dag truskawek
    krem maślany:
    2 białka
    pół szklanki cukru zwykłego
    łyżka cukru waniliowego
    100 g masła
    barwnik niebieski
    barwnik zielony
    dodatkowo:
    sok z cytryny
    czekolada mleczna
    500 ml śmietanki 36 %
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort komunijny księga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przełożenie tortu 1. Robimy biszkopt, lekko ubijamy białka z solą i dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka mieszamy, następnie po woli wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Dużą prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, wlewamy biszkopt, wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 * do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, truskawki również kroimy w kostkę. Do soku z brzoskwiń dodajemy sok z cytryny i przegotowaną wodę, możemy lekko dosłodzić, by razem było około pół litra płynu, którym nasączamy biszkopty.
    Dwie łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku.
    Śmietankę tortową, a mianowicie 500 ml ubijamy z 3 łyżkami cukru, wlewamy połowę letniej żelatyny, dodajemy brzoskwinie i wykładamy na pierwszą część biszkoptu. Tak samo postępujemy z pozostałą śmietanką, do której dodajemy truskawki. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy ostatnią częścią. Nadajemy tortowi kształt księgi, ja trochę ugniotłam rękoma.
  • dekorowanie 2. Ostatnią śmietankę tortową ubijamy z cukrem pudrem dodajemy rozpuszczoną, ciepłą żelatynę i smarujemy wierzch tortu, wygładzając powierzchnię.
    Roztopioną czekoladą zrobiłam napis i kielich.
    Krem maślany.
    Ubijamy w miseczce ustawionej nad parą białka ze szczyptą soli tylko chwilkę, następnie wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy do chwili aż cukier nie będzie wyczuwalny. Zestawiamy do wystudzenia, ja co chwilę ubijałam by nie zrobiło się twarde.
    Do wystudzonych białek dodajemy po trochu masło które pokroiłam w małe kwadraciki i było w temperaturze pokojowej.Ucieramy krem do momentu aż będzie lśniący, gładki, podczas ucierania może wyglądać jakby się zważył, ale to nic nie szkodzi ucieramy nadal.
    Ja na całym etapie ubijania kremu robiłam go robotem z końcówkami do ubijania piany.
    Do łyżki kremu dodałam niebieski barwnik, a do drugiej zielony. Zrobiłam róże i dekoracje na dole tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Brzoskwinie Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować