TORT KOMUNIJNY-OTWARTA KSIĘGA

4.51 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

To mój pierwszy tort Komunijny.Tort piekłam dla syna od kuzynki.Tort z trzema biszkoptami. przełożony kremami serowymi. Tort z własnoręczną dekoracją i inspiracją.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • biszkopt ciemny:
    -5 jajek
    -3/4 szklanka cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    biszkopt orzechowy:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -100 g. mielonych orzechów
    -50 g. mąki tortowej
    -30 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt jasny:
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -125 g. mąki tortowej
    -125 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    sok brzoskwiniowy z puszki po brzoskwiniach

    krem jasny:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -2 białe czekolady
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -200 g. jogurtu greckiego
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    brzoskwinie z puszki

    krem ciemny:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -2 mleczne czekolady
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -200 g. jogurtu greckiego
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    czekolada mleczna

    lukier ozdobny:
    -100 g. masła
    -0,5 szklanki cukru pudru
    -parę kropel olejku pomarańczowego

    krem karpatkowy:
    -1 i 1/2 kremu karpatkowego w proszku
    -500 ml. mleka
    -200 g. masła

    100 g. kokosu

    masa plastyczna:
    -800 g. cukru pudru
    -100 g. glukozy, w proszku
    -4 łyżeczki żelatyny
    -70 ml. wody
    -parę kropli olejku pomarańczowego

    draże o smaku śmietankowym
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort angielski

Tort komunijny-otwarta księga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt ciemny 1. Biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
  • biszkopt orzechowy 2. Biszkopt orzechowy- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175*.
  • biszkopt jasny 3. Biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 175*.
  • przygotowanie patery 4. Paterę pod tort zabezpieczyć.
  • nasączenie biszkoptu 5. Ułożyć ciemny biszkopt i nasączyć sokiem brzoskwiniowym
  • krem jasny 6. Krem jasny- Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę. Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godziny w lodówce. Można i całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Dodać porcjami ser i jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.
    Wyłożyć na nasączony biszkopt.
  • brzoskwinie 7. Zaraz ułożyć odsączone brzoskwinie , lekko wciskając.
  • biszkopt orzechowy 8. Ułożyć biszkopt orzechowy i go nasączyć.
  • krem ciemny 9. Krem ciemny- Krem zrobić jak jasny i wyłożyć na biszkopt orzechowy.
  • czekolada 10. Zetrzeć mleczną czekoladę na krem.
  • jasny biszkopt 11. Przykryć jasnym biszkoptem, górą w dół i nasączyć.
  • formowanie książki 12. W środku biszkoptu wyciąć rowek.
  • formowanie księgi 13. Boki wyrównać,ciut po ukosie, formując księgę.
  • góra 14. Lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę. Dodać olejek i zmiksować. Posmarować tylko górę tortu.
  • posmarowanie boków 15. Krem karpatkowy - Krem zmiksować z mlekiem potem z miękkim masłem. Posmarować boki, resztę zostawić na rozetki. Boki też posypać kokosem.
  • kartki z masy plastycznej 16. Masa plastyczna - Rozwałkować masę plastyczną i wyciąć dwie kartki. Ułożyć na górze tortu.
  • rozetki 17. Zdjąć zabezpieczenia i wycisnąć ozdobne rozetki, wokół tortu.
  • część dekoracji 18. Dekoracje-Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała. Przesiać cukier puder. Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do cukru pudru na stolnicy i zacząć mieszać łyżką. zagarniając puder. Dodać kilka kropli olejku pomarańczowego. Wyrabiać masę jak plastelinę. Podzielić na porcje,(zostawiając 1/2 białej) część zafarbować i trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku. Z masy plastycznej wyciąć dekoracje na tort, według wzoru. Z reszty zrobić różyczki i listki.
  • gotowe dekoracje 19. Zrobić dekoracje szybciej i przetrzymywać w lodówce.
  • układanie dekoracji. 20. Dekoracje przykleić za pomocą lukru ozdobnego, na torcie. Z draży ułożyć różaniec.Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kokos Masa plastyczna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować