TORT KOMUNIJNY-OTWARTA KSIĘGA

  • wyświetlono: 6375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

To mój pierwszy tort Komunijny.Tort piekłam dla syna od kuzynki.Tort z trzema biszkoptami. przełożony kremami serowymi. Tort z własnoręczną dekoracją i inspiracją.

Babcia Tereska
  • 200min

Składniki

biszkopt ciemny:
-5 jajek
-3/4 szklanka cukru
-2 budynie czekoladowe
-1 łyżka mąki tortowej
-2 łyżeczki proszku do piecz.

biszkopt orzechowy:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-100 g. mielonych orzechów
-50 g. mąki tortowej
-30 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

biszkopt jasny:
-5 jajek
-200 g. cukru
-125 g. mąki tortowej
-125 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

nasączenie:
sok brzoskwiniowy z puszki po brzoskwiniach

krem jasny:
-250 ml. śmietanki 30 %
-2 białe czekolady
-100 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1/2 kg. sera z wiaderka
-200 g. jogurtu greckiego
-6 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody

brzoskwinie z puszki

krem ciemny:
-250 ml. śmietanki 30 %
-2 mleczne czekolady
-100 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1/2 kg. sera z wiaderka
-200 g. jogurtu greckiego
-6 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody

czekolada mleczna

lukier ozdobny:
-100 g. masła
-0,5 szklanki cukru pudru
-parę kropel olejku pomarańczowego

krem karpatkowy:
-1 i 1/2 kremu karpatkowego w proszku
-500 ml. mleka
-200 g. masła

100 g. kokosu

masa plastyczna:
-800 g. cukru pudru
-100 g. glukozy, w proszku
-4 łyżeczki żelatyny
-70 ml. wody
-parę kropli olejku pomarańczowego

draże o smaku śmietankowym

Sposób przygotowania przepisu:

TORT KOMUNIJNY-OTWARTA KSIĘGA

  • biszkopt ciemny1. biszkopt ciemny-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. w 175*.
  • biszkopt orzechowy2. biszkopt orzechowy-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175*.
  • biszkopt jasny3. biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175*.
  • przygotowanie patery4. Paterę pod tort zabezpieczyć.
  • nasączenie biszkoptu5. Ułożyć ciemny biszkopt i nasączyć sokiem brzoskwiniowym
  • krem jasny6. krem jasny- Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem śmietan-fixem. Dodać porcjami ser i jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.
    Wyłożyć na nasączony biszkopt.
  • brzoskwinie7. Zaraz ułożyć odsączone brzoskwinie , lekko wciskając.
  • biszkopt orzechowy8. Ułożyć biszkopt orzechowy i go nasączyć.
  • krem ciemny9. krem ciemny- Krem zrobić jak jasny i wyłożyć na biszkopt orzechowy.
  • czekolada10. Zetrzeć mleczną czekoladę na krem.
  • jasny biszkopt11. Przykryć jasnym biszkoptem, górą w dół i nasączyć.
  • formowanie książki12. W środku biszkoptu wyciąć rowek.
  • formowanie księgi13. Boki wyrównać,ciut po ukosie, formując księgę.
  • góra14. lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę. Dodać olejek i zmiksować. Posmarować tylko górę tortu.
  • posmarowanie boków15. krem karpatkowy-Krem zmiksować z mlekiem potem z miękkim masłem.Posmarować boki, resztę zostawić na rozetki.Boki tez posypać kokosem.
  • kartki z masy plastycznej16. masa plastyczna-Rozwałkować masę plastyczną i wyciąć dwie kartki. Ułożyć na górze tortu.
  • rozetki17. Zdjąć zabezpieczenia i wycisnąć ozdobne rozetki, wokół tortu.
  • część dekoracji18. dekoracje-Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała.Przesiać cukier puder.Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać do cukru pudru na stolnicy i zacząć mieszać łyżką. zagarniając puder. Dodać kilka kropli olejku pomarańczowego. Wyrabiać masę jak plastelinę. Podzielić na porcje,(zostawiając 1/2 białej) część zafarbować i trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku. Z masy plastycznej wyciąć dekoracje na tort, wg.wzoru.Z reszty zrobić różyczki i listki.
  • gotowe dekoracje19. Zrobić dekoracje szybciej i przetrzymywać w lodówce.
  • układanie dekoracji.20. Dekoracje przykleić za pomocą lukru ozdobnego, na torcie. Z draży ułożyć różaniec.Całość schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatakokosbrzoskwiniekrem karpatkowymasa plastycznatort angielskitort okazjonalnytort Komunijny-otwarta księgatort z biszkoptamikremy serowelukier ozdobny

Komentarze

Podobne przepisy

image-281dkse

Dodane przez: Martyna26066

Tort księga

Tort zrobiłam na komunię mojej...

tort

Dodane przez: marzena04010

TORT KOMUNIJNY

Uwielbiam piec ciasta i torty ,...

image-1xcgfdg

Dodane przez: Bożena1960

Tort Komunijny

Jest to tort w postaci książki...

Tort komunijny

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tort komunijny

Tort to bardzo ważna część przyjęcia...

Cytrynowy tort księga

Dodane przez: monikaT83

Cytrynowy tort księga

Zapraszam na moją wersję tortu...

tort komunijna księga

Dodane przez: anaid123

Tort komunijny dla chłopczyka

Efektowny tort komunijny w kształcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE