Biszkopt: forma o średnicy 24 cm
Proporcja na 1 blat biszkoptu:
3 jajka
0,5 szklanki drobnego cukru
0,5 szklanki mąki tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodajemy łyżka po łyżce cukier i ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. I delikatnie mieszamy silikonową szpatułką. Przelewamy do formy i pieczemy w 180 st. przez około 15-20 minut. Ale warto też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt nie jest surowy. Na tort takich biszkoptów musimy upiec 3 sztuki.
Krem straciatella z bananami:
0,5 kg serka mascarpone
600 ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fixy
1,5 szklanki cukru pudru
150 g mlecznej czekolady
Śmietanę wraz z serkiem, cukrem pudrem i śmietan fixem ubijamy na sztywno. Po czym dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i mieszamy ręcznie.
Ponadto:
2 dżemy z czarnej porzeczki
400 ml śmietanki 30 % + 2 śmietan fixy + 3/4 szklanki cukru pudru (na dekoracje)
dowolne owoce
literki z czekolady ( można kupić gotowę lub zrobić samemu)
Śmietankę wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem ubić na sztywno.
Tort straciatella z dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, przykrywamy drugim biszkoptem, na to wykładamy krem straciatella , przykrywamy trzecim biszkoptem i wykładamy ponownie krem. Górę ładnie wyrównujemy. Boki i górę tortu dekorujemy ubitą śmietanką oraz owocami.
Komentarze