Tort kakaowo-wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny tort na każdą okazje.. Upiekłam taki dla cioci

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    kopiasta szklanka mąki pszennej,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kopiasta szklanka cukru, 9 jaj + 2 białka, szczypta soli, aromat waniliowy, pół szklanki oleju.
    masa budyniowa:
    0.6 l mleka, budyń waniliowy, 3 łyżki cukru, pół szklanki cukru pudru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, aromat waniliowy, 2 czubate łyżeczki kakao, 250g margaryny lub masełka roślinnego.
    masa wiśniowa:
    0.5 l soku wiśniowego, 1.5 szklanki wiśni w soku(odsączonych), kisiel wiśniowy, 3 łyżki cukru, czubata łyżka mąki ziemniaczanej.
    poncz:
    cukier waniliowy, pół szklanki wódki, pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego, lub sok z pół cytryny,1/4 szklanki przegotowanej i ciepłej wody.
    do dekoracji : wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort kakaowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i dokładnie zmiksować. Żółtka zmiksować na puszystą masę z 3 łyżkami cukru. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Do piany z białek dodać żółtka i powoli wymieszać, wsypać pół mąki, wymieszać, wlać olej i aromat, wymieszać, dodać resztę mąki, wymieszać i wylać na dwie tortownice wysmarowane tłuszczem i wysypane mąką. Piec około 30-35 min w temp. 180 C.
    Po upieczeniu, przekroić ostudzone biszkopty.
  • 2. masa budyniowa:
    Mleko zagotować. W pół szklanki mleka rozmieszać żółtka, mąkę ziemniaczaną, budyń i 3 łyżki cukru. Dodać do gotującego się mleka i dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puch, wlać aromat i dodając łyżkami budyń, cały czas ucierać. Pod koniec dodać cukier puder i zmiksować,odłożyć kubek masy, a do pozostałej dodać kakao i dokładnie zmiksować.
  • 3. masa wiśniowa:
    Sok zagotować z cukrem. W pół szklanki zimnego soku rozmieszać kisiel i mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującego się soku i dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, dodać szklankę posiekanych wiśni, wymieszać i lekko schłodzić.
    Resztę wiśni zalać wódką. Gdy namokną, odcedzić. Do wódki dodać wodę, cukier waniliowy, kwasek, lub sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Nasączyć ponczem biszkopty.
  • 4. Na największy biszkopt nałożyć mniejsze pół masy kakaowej, rozsmarować i przyłożyć następnym plackiem, wyłożyć masę wiśniową, rozsmarować i przyłożyć kolejnym biszkoptem, wyłożyć prawie całą masę kakaową (zostawiając około 3-4 łyżki do dekoracji) rozsmarować i przyłożyć ostatnim plackiem, lekko przycisnąć. Następnie na tort wyłożyć białą masę, rozsmarować nie zapominając o bokach, obsypać wiórkami i na wierzchu udekorować masą kakaową, wyciskając z niej przez rękaw cukierniczy małe różyczki. Na niektóre z nich nałożyć pozostawione wiśnie. Smacznego!!!

Porady

Tort można też udekorować na swój sposób, albo zastąpić kisiel wiśniowy np.porzeczkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować