Blok bez mleka w proszku

4.5 (141 ocen)

  • 4 godz. 10 min

bardzo smaczny... zrobiłam taki bo nie miałam mleka w proszku i nie żałuje. :) Polecam

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 + 100 g masła lub margaryny
    200 g cukru
    pół szklanki śmietany
    4 żółtka
    łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 niepełne szklanki mleka (około 400 ml)
    po pół szklanki rodzynek, orzechów i np. żurawiny
    aromat waniliowy lub cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Blok bez mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę z proszkiem przesiać na stolnice, posiekać z masłem(250g), dodać śmietanę i żółtka rozmieszane z cukrem. Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki. Jeszcze ciepłe rozkruszyć na drobne kawałki, pół szklanki odłożyć a do reszty dodać mleko i rozpuszczone masło(100g) a następnie utrzeć na jednolitą masę, dodać bakalie, aromat, kakao i odłożone, pokruszone ciasto. Wymieszać i wyłożyć do tortownicy, dobrze ugnieść dużą łyżką i odstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Porady

Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać pokruszone herbatniki. Natomiast część mleka można zastąpić na przykład czerwonym winem lub dowolnym likierem. Ja dodałam wino i było na prawdę pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować