Ciasto puszek budyniowo-śmietanowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Wspaniale puszyste i delikatne ciast idealne na każdą okazje.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopty:
    100 g mąki pszennej
    50 g maki ziemniaczanej
    łyżka proszku do pieczenia
    6 jajek
    szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    pół szklanki oleju

    masa budyniowa:
    1 litr mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    galaretka cytrynowa

    masa śmietanowa:
    około 400 g śmietany 12%
    szklanka cukru pudru
    4 łyżki żelatyny
    aromat rumowy
    100 g masła

    poncz:
    szklanka ciepłej i przegotowanej wody
    aromat rumowy
    2 cukry waniliowe

    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto puszek budyniowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopty:
    Białka ubić na sztywną piane, dodać 3/4 szkl. cukru i dalej ubijać. Żółtka utrzeć mikserem z resztą cukru na puszyste kogel-mogel, dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać , dodać połowę wymieszanych razem sypkich składników(mąka pszenna, ziemniaczana, kakao i proszek do pieczenia), delikatnie wymieszać, wlać olej, wymieszać i wsypać resztę mąk. Ciasto wyłożyć na dwie wcześniej przygotowane blaszki i piec około 30-40 min w 180 C.
  • 2. masa budyniowa:
    Do baniaczka wlać prawie wszystko mleko, dodać cukier i postawić na ogień. Do dużego kubka wlać pozostałe mleko (pół kubka), dodać budynie, kakao i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, wymieszać do zgęstnienia i zestawić z ognia. Następnie cały czas miksując gorący budyń mikserem, wsypać galaretkę i dalej miksować aż się dobrze rozpuści.
  • 3. W szklance wody rozpuścić cukry waniliowe i dodać aromat. W czystej formie wyłożyć jeden biszkopt, nasączyć go połową ponczu, wylać budyń, przyłożyć drugim plackiem i go nasączyć resztą ponczu. Ciasto odstawić do lodówki.
    Schłodzoną dobrze śmietanę zmiksować, dodać cukier puder i dalej miksując dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody i schłodzoną żelatynę. Odstawić do lodówki, aby zgęstniało ale nie zastygło. Następnie wlać rozpuszczone ale nie gorące masło i miksować na puszystą masę. Wylać na ciasto, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Porady

Ciasto można tez udekorować np białą czekoladą i lekko popruszyć kakao.Natomiast budyń nie należy wylewać na biszkopty jeżeli jest zbyt gorący, należy chwile odczekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować