Ciasto puszek budyniowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopty:
Białka ubić na sztywną piane, dodać 3/4 szkl. cukru i dalej ubijać. Żółtka utrzeć mikserem z resztą cukru na puszyste kogel-mogel, dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać , dodać połowę wymieszanych razem sypkich składników(mąka pszenna, ziemniaczana, kakao i proszek do pieczenia), delikatnie wymieszać, wlać olej, wymieszać i wsypać resztę mąk. Ciasto wyłożyć na dwie wcześniej przygotowane blaszki i piec około 30-40 min w 180 C.
2.masa budyniowa:
Do baniaczka wlać prawie wszystko mleko, dodać cukier i postawić na ogień. Do dużego kubka wlać pozostałe mleko (pół kubka), dodać budynie, kakao i wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, wymieszać do zgęstnienia i zestawić z ognia. Następnie cały czas miksując gorący budyń mikserem, wsypać galaretkę i dalej miksować aż się dobrze rozpuści.
3.W szklance wody rozpuścić cukry waniliowe i dodać aromat. W czystej formie wyłożyć jeden biszkopt, nasączyć go połową ponczu, wylać budyń, przyłożyć drugim plackiem i go nasączyć resztą ponczu. Ciasto odstawić do lodówki.
Schłodzoną dobrze śmietanę zmiksować, dodać cukier puder i dalej miksując dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody i schłodzoną żelatynę. Odstawić do lodówki, aby zgęstniało ale nie zastygło. Następnie wlać rozpuszczone ale nie gorące masło i miksować na puszystą masę. Wylać na ciasto, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Porady
Ciasto można tez udekorować np białą czekoladą i lekko popruszyć kakao.Natomiast budyń nie należy wylewać na biszkopty jeżeli jest zbyt gorący, należy chwile odczekać.
Komentarze