Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować tortownicę o średnicy 25cm. Jej dno wyłożyć kołem wyciętym z papieru do pieczenia. Boki torownicy pozostawić nienatłuszczone.
2.PRZYGOTOWAĆ BISZKOPT: schłodzone białka (z dodatkiem szczypty soli) ubić na sztywno. Ubijając nadal, stopniowo dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i kakao. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Całość przełożyć do tortownicy.
3.Piec w temperaturze 170-180st. ok. 40 minut (do "suchego patyczka"). Po upieczeniu, gorący, w tortownicy upuścić z wys. ok. pół metra na podłogę i ponownie wstawić do piekarnika. W uchylonym pozostawić do ostygnięcia.
4.Wystudzony biszkopt, ostrożnie, aby nie uszkodzić boków, cienkim nożem, oddzielić od formy i przekroić na 3, równej grubości blaty.
5.* Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej przed dzieleniem go na blaty.
6.Ciastka przepołowić, usunąć krem. Włożyć je do grubego foliowego woreczka i wałkiem rozdrobnić je na niewielkie okruchy.
7.Połamaną czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
8.Oddzielić białka od żółtek. Białka (z dodatkiem szczypty soli) ubić na sztywną pianę.
9.PRZYGOTOWAĆ KREM: z pomocą miksera dokładnie utrzeć miękkie masło z dodatkiem żółtek i cukru pudru. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Ucierając, dodawać po łyżce ubitej piany i wkręcać ją na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać alkohol, 2-3 łyżki lub tyle, aby był wyczuwalny. Odłożyć troszkę więcej niż 1/3 kremu do dekoracji tortu, do pozostałej reszty dodać połowę pokruszonych ciastek, wymieszać.
10.PRZEŁOŻENIE TORTU:
1. Na pierwszym biszkoptowym blacie rozsmarować cały dżem. Przykryć drugim blatem.
2. Rozsmarować na nim 2/3 kremu. Przykryć trzecim blatem.
11.OBŁOŻENIE TORTU:
Cały tort pokryć pozostawioną 1/3 częścią kremu (trochę można pozostawić do zdobienia). Boki tortu przykryć drugą częścią pokruszonych ciastek.
12.ZDOBIENIE TORTU:
Na jego wierzchu możemy zrobić czekoladowe kreski. Wystarczy użyć do tego 2-3 kostki gorzkiej czekolady stopionej z łyżką mleka. Jeżeli pozostawiliśmy trochę kremu, można przełożyć go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować nim brzeg tortu.
13.* Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Przed podaniem należy wyjąć go z lodówki około 20 minut wcześniej.
Komentarze