Tort czekoladowy

4.5 (185 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lubię przygotowywać torty. Oto jeden z nich. Urodzinowy tort czekoladowy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT::
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier drobny: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - mąka ziemniaczana (minus czubata łyżka): 0.25 szklanki
    - kakao ciemne do wypieków (czubata łyżka): 1 łyżka
    KREM::
    - masło (2 kostki): 400 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier puder: 1 łyżka
    - czekolada gorzka (z zawartością 70% kakao): 100 gramów
    - mleko: 4 łyżki
    - wódka (2-3 łyżki, opcjonalnie): 3 łyżki
    DODATKOWO::
    - ciastka oreo (waga ciastek razem z kremem, którym są przełożone): 250 gramów
    DO PRZEŁOŻENIA TORTU::
    - dżem z czarnej porzeczki (1 słoiczek): 280 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować tortownicę o średnicy 25cm. Jej dno wyłożyć kołem wyciętym z papieru do pieczenia. Boki torownicy pozostawić nienatłuszczone.
  • 2. PRZYGOTOWAĆ BISZKOPT: schłodzone białka (z dodatkiem szczypty soli) ubić na sztywno. Ubijając nadal, stopniowo dodawać cukier, następnie po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i kakao. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Całość przełożyć do tortownicy.
  • 3. Piec w temperaturze 170-180st. ok. 40 minut (do "suchego patyczka"). Po upieczeniu, gorący, w tortownicy upuścić z wys. ok. pół metra na podłogę i ponownie wstawić do piekarnika. W uchylonym pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Wystudzony biszkopt, ostrożnie, aby nie uszkodzić boków, cienkim nożem, oddzielić od formy i przekroić na 3, równej grubości blaty.
  • 5. * Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej przed dzieleniem go na blaty.
  • 6. Ciastka przepołowić, usunąć krem. Włożyć je do grubego foliowego woreczka i wałkiem rozdrobnić je na niewielkie okruchy.
  • 7. Połamaną czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
  • 8. Oddzielić białka od żółtek. Białka (z dodatkiem szczypty soli) ubić na sztywną pianę.
  • 9. PRZYGOTOWAĆ KREM: z pomocą miksera dokładnie utrzeć miękkie masło z dodatkiem żółtek i cukru pudru. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Ucierając, dodawać po łyżce ubitej piany i wkręcać ją na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać alkohol, 2-3 łyżki lub tyle, aby był wyczuwalny. Odłożyć troszkę więcej niż 1/3 kremu do dekoracji tortu, do pozostałej reszty dodać połowę pokruszonych ciastek, wymieszać.
  • 10. PRZEŁOŻENIE TORTU:
    1. Na pierwszym biszkoptowym blacie rozsmarować cały dżem. Przykryć drugim blatem.
    2. Rozsmarować na nim 2/3 kremu. Przykryć trzecim blatem.
  • 11. OBŁOŻENIE TORTU:
    Cały tort pokryć pozostawioną 1/3 częścią kremu (trochę można pozostawić do zdobienia). Boki tortu przykryć drugą częścią pokruszonych ciastek.
  • 12. ZDOBIENIE TORTU:
    Na jego wierzchu możemy zrobić czekoladowe kreski. Wystarczy użyć do tego 2-3 kostki gorzkiej czekolady stopionej z łyżką mleka. Jeżeli pozostawiliśmy trochę kremu, można przełożyć go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować nim brzeg tortu.
  • 13. * Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Przed podaniem należy wyjąć go z lodówki około 20 minut wcześniej.
  • 14. * Biszkoptowych blatów niczym nie nasączamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort pomarańczowo-czekoladowy

To może cię zainteresować