Tort dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowana blachę wyłożyć ciasto i piec ok. 30 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu z ciasta wykroić kształt tułowia (jak na zdjęciu). Resztki ciasta zachować.
2.Krem:
Proszek budyniowy, żółtka, cukier i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i ugotować na nim budyń. Całość ostudzić. Miękkie masło zmiksować z zimnym budyniem. Około 1/4 kremu zmiksować z barwnikiem spożywczym.
3.Na biust: 2 miseczki po ok 1/2 litra każda wyłożyć folią spożywczą, układać w nich naprzemiennie skrawki biszkoptu (pozostał po wykrojeniu tułowia) i kremu, całość dobrze docisnąć, aby całe miseczki były dobrze wypełnione i schłodzić.
4.Wykrojony blat biszkoptu przekroić na 3 plastry, nasączyć ponczem. Pierwszy kawałek ciasta ułożyć na dużej tacy, wyłożyć na niego słoik dżemu brzoskwiniowego, rozsmarować, na to 1/3 białego kremu. Ponownie ciasto, krem, ciasto. Na Powstały tułów wyłożyć zawartość miseczek (jako biust) całość dokładnie wysmarować pozostałym białym kremem.
5.kolorowyi krem przełożyć do szprycy z cienką końcówką i udekorować nim tort jak na zdjęciu. Trzonkiem łyżki zrobić wgłębienie na pępek i wetknąć w niego jakąś ozdobę jako kolczyk.
Komentarze