Tort TYLKO dla dorosłych

0 (0 ocen)

Jest pyszny, mocno czekoladowy i alkoholowy....W robieniu tego tortu pomagał mi mój Mąż i jestem Mu za to bardzo wdzięczna!!!

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT: (to są składniki na 1 biszkopt, a trzeba upiec 3 takie biszkopty)
    - 3 jaja
    - 3/4 szkl cukru
    - 6 łyzek oleju
    - 6 łyżek wody
    - niecała szkl mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2,5 łyżki płaskie kakao

    SKŁADNIKI NA MASĘ:
    - 1/2 l mleka
    - 2 budynie czekoladowe w proszku
    - 8 łyżek cukru
    - 1 margaryna
    - 1 masło
    - 1 galaretka wiśniowa
    - 2 czekolady gorzkie 70%

    PONADTO:
    - 1/2 kg wiśni mrożonych, albo z kompotu
    - 1/2 l wódki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tylko dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NA DWA DNI PRZED WYKONANIEM TORTU WIŚNIE (ROZMROŻONE, ALBO ODSĄCZONE Z KOMPOTU) NALEŻY ZALAĆ WÓDKĄ, SZCZELNIE PRZYKRYĆ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI
  • 2. WYKONANIE BISZKOPTU:
    - białka ubić na sztywną pianę
    - następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając
    - dodawać po jednym żółtku
    - dodać olej
    - dodać wodę
    - mąkę + kakao + proszek = przesiać przez sito i wymieszać
    - sypkie składniki wsypać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać
    - gotową masę wyłożyć do tortownicy (średnica 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 - 30 min w 180 st do tzw "suchego patyczka"
    - upiec 3 biszkopty
  • 3. WYKONANIE MASY:
    - z 1/2 l mleka odlać 1/2 szkl mleka
    - pozostałe mleko zagotować z cukrem
    - w odlanym mleku wymieszać budynie
    - do gotującego się mleka wlać budynie i mieszać szybko, żeby nie powstały gródki
    - gotowy budyń wystudzić
    - galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody
    - masło i margarynę utrzeć na puch
    - następnie do utartej masy dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania składników
    - następnie dodawać stopniowo do masy roztopione na parze czekolady i tężejącą galaretkę
    - na końcu dodać wiśnie odsączone z alkoholu
    - wymieszać i podzielić masę na dwie części
    - trochę masy odłożyć do dekoracji tortu
  • 4. SKŁADANIE TORTU:
    - blaty nasączyć alkoholem (tym, który został z wiśni)
    - nasączone blaty przełożyć masą czekoladowo - wiśniową
    - boki, oraz górę tortu posmarować masą
    - boki obsypać wiórkami kokosowymi
    - górę też można posypać wiórkami, albo polać polewą
    - udekorować wg własnego uznania (ja swoje dekoracje robiłam z masy marshmallow)

Porady

Składniki masy muszą mieć jednakową temperaturę, ponieważ masa może się zwarzyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować