Tort tylko dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NA DWA DNI PRZED WYKONANIEM TORTU WIŚNIE (ROZMROŻONE, ALBO ODSĄCZONE Z KOMPOTU) NALEŻY ZALAĆ WÓDKĄ, SZCZELNIE PRZYKRYĆ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI
2.WYKONANIE BISZKOPTU:
- białka ubić na sztywną pianę
- następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając
- dodawać po jednym żółtku
- dodać olej
- dodać wodę
- mąkę + kakao + proszek = przesiać przez sito i wymieszać
- sypkie składniki wsypać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać
- gotową masę wyłożyć do tortownicy (średnica 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 - 30 min w 180 st do tzw "suchego patyczka"
- upiec 3 biszkopty
3.WYKONANIE MASY:
- z 1/2 l mleka odlać 1/2 szkl mleka
- pozostałe mleko zagotować z cukrem
- w odlanym mleku wymieszać budynie
- do gotującego się mleka wlać budynie i mieszać szybko, żeby nie powstały gródki
- gotowy budyń wystudzić
- galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody
- masło i margarynę utrzeć na puch
- następnie do utartej masy dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania składników
- następnie dodawać stopniowo do masy roztopione na parze czekolady i tężejącą galaretkę
- na końcu dodać wiśnie odsączone z alkoholu
- wymieszać i podzielić masę na dwie części
- trochę masy odłożyć do dekoracji tortu
4.SKŁADANIE TORTU:
- blaty nasączyć alkoholem (tym, który został z wiśni)
- nasączone blaty przełożyć masą czekoladowo - wiśniową
- boki, oraz górę tortu posmarować masą
- boki obsypać wiórkami kokosowymi
- górę też można posypać wiórkami, albo polać polewą
- udekorować wg własnego uznania (ja swoje dekoracje robiłam z masy marshmallow)
Porady
Składniki masy muszą mieć jednakową temperaturę, ponieważ masa może się zwarzyć
Komentarze