Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka. Mąki wymieszać z p.d.p i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować tłuszczem, a boki wyłożyć pergaminem. Piec do suchego patyczka +/- 40 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika upuścić ciasto z wysokości ok 60 cm na podłogę.
2.Zimny biszkopt przekroić na 3 części, każda naponczować.
3.Masa do przełożenia:
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie dolać gorącej wody do połowy szklanki i mieszać do rozpuszczenia.
Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier. Na końcu wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.
4.Spodni krążek posmarować dżemem, wyłożyć część śmietany i przykryć drugim krążkiem. Brzoskwinie pokroić w kostkę ( 2-3 połówki zostawić do dekoracji). Wyłożyć na drugi krążek część śmietany, posypać pokrojonymi brzoskwiniami i znów przykryć śmietaną. Na wierzch ułożyć ostatni blat biszkoptu. Wstawić do lodówki do stężenia.
5.Śmietanę do dekoracji przygotować analogicznie jak do przełożenia. Obłożyć boki oraz wierzch tortu przygotowaną masą. Brzoskwinie pociąć w plasterki. Na środku ułożyć brzoskwinie, szprycą porobić ozdobne rozetki, udekorować czekoladą. Smacznego:)
Komentarze