Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

4.5 (172 ocen)

Pyszny, słodki tort na czekoladowo cieście, z chrupiącą bezą w środku, przełożony budyniową masą chałwową. Tort jest pyszny, chrupiący i rozpływający się w ustach

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:

    250 g masła miękkiego
    250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g cukru brązowego
    3 łyżki kakao – z czubkiem
    Szczypta sody
    200 ml coli
    75 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Beza:
    3 białka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli
    170g cukru pudru
    1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Masa budyniowa:
    2 żółtka
    1 szklanka mleka (250ml)
    ½ szklanki cukru (100g)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
    200g chałwy waniliowej
    250g masła

    Dodatkowo:
    100g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1Rozgrzać piekarnik.(u mnie to był termoobiegu 180 st). Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać. Masło, wanilię, colę, mleko i jajka pomieszać, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać. Przełożyć do tortownicy . Piec ok. 40 min.
    2Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
    3Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę
    4Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
    5Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
    6Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
    7Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Kolejno dodawać stopniowo zimny budyń.
    8Na ciasto czekoladowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
    9Orzechy podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posiekać. Posypać z góry masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować