Schab nadziewany kiełbasą

4.5 (189 ocen)

Gotowanie było, jest i będzie moją pasją.Za jednym pieczeniemmożna mieć i kawałki mięska do obiadu i resztę mięsa wykorzystaćjako wędlinę na kanapki

Składniki:

  • Składniki :
    schab bez kości 1 kg
    kabanos lub kiełbasa śląska
    2 ząbki czosnku
    smalec 2 łyżki
    sól i pieprz
    bulion lub rosół 1 szklanka
    kminek szczypta
    papryka czerwona słodka 2 łyżeczki
    olej
    NIĆ WĘDLINIARSKA
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab nadziewany kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :
    Kabanosa lub kiełbasę wkładamy na godzinę do zamrażalnika. W środku
    najpierw nożem a potem okrągłym końcem drewnianej łyżki robimy tunel,
    w który wkładamy zamrożonego kabanosa lub kiełbasę. Kiełbasa lub
    kabanos ma mieć długość schabu. Z przypraw czosnku wyciśniętego
    przez praskę , oleju robimy marynatę Schab starannie nacieramy marynatą.
    Wiążemy nicią wędliniarską Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
    W brytfance rozgrzewamy smalec, wkładamy mieso, smażymy tak żeby dobrze
    zarumieniło się ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem, sypiemy kminek
    i dusimy pół godziny. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy w piekarniku
    skrapiając wodą, polewając sosem. Gotowy kroimy w plastry do obiadu .
    Nadaję się również jako wędlina do chleba . Jeżeli sos jest za
    rzadki doprawiamy zawiesiną z wody i dwóch płaskich łyżeczek mąki, ja
    staram się unikać tego zabiegu, raczej odparowuję sos żeby powstała
    gęściejsza zawiesina.

Porady

KIEŁBASĘ LUB KABANOSA WKŁADAMY NA KILKA GODZIN DO ZAMRAŻARKI

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować