Gotowanie było, jest i będzie moją pasją.Za jednym pieczeniemmożna mieć i kawałki mięska do obiadu i resztę mięsa wykorzystaćjako wędlinę na kanapki
Składniki:
Składniki :
schab bez kości 1 kg
kabanos lub kiełbasa śląska
2 ząbki czosnku
smalec 2 łyżki
sól i pieprz
bulion lub rosół 1 szklanka
kminek szczypta
papryka czerwona słodka 2 łyżeczki
olej
NIĆ WĘDLINIARSKA
Schab nadziewany kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Kabanosa lub kiełbasę wkładamy na godzinę do zamrażalnika. W środku
najpierw nożem a potem okrągłym końcem drewnianej łyżki robimy tunel,
w który wkładamy zamrożonego kabanosa lub kiełbasę. Kiełbasa lub
kabanos ma mieć długość schabu. Z przypraw czosnku wyciśniętego
przez praskę , oleju robimy marynatę Schab starannie nacieramy marynatą.
Wiążemy nicią wędliniarską Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
W brytfance rozgrzewamy smalec, wkładamy mieso, smażymy tak żeby dobrze
zarumieniło się ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem, sypiemy kminek
i dusimy pół godziny. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy w piekarniku
skrapiając wodą, polewając sosem. Gotowy kroimy w plastry do obiadu .
Nadaję się również jako wędlina do chleba . Jeżeli sos jest za
rzadki doprawiamy zawiesiną z wody i dwóch płaskich łyżeczek mąki, ja
staram się unikać tego zabiegu, raczej odparowuję sos żeby powstała
gęściejsza zawiesina.
Porady
KIEŁBASĘ LUB KABANOSA WKŁADAMY NA KILKA GODZIN DO ZAMRAŻARKI
Komentarze