Pyszny, słodki tort na czekoladowo cieście, z chrupiącą bezą w środku, przełożony budyniową masą chałwową. Tort jest pyszny, chrupiący i rozpływający się w ustach
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
250 g masła miękkiego
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru brązowego
3 łyżki kakao – z czubkiem
Szczypta sody
200 ml coli
75 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Beza:
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
170g cukru pudru
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1Rozgrzać piekarnik.(u mnie to był termoobiegu 180 st). Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać. Masło, wanilię, colę, mleko i jajka pomieszać, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać. Przełożyć do tortownicy . Piec ok. 40 min.
2Przygotować bezę. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
3Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. (Beza podczas pieczenia urośnie). Papier odwrócić na drugą stronę
4Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
5Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć.
6Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc).
7Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masło, dodawać stopniowo chałwę. Kolejno dodawać stopniowo zimny budyń.
8Na ciasto czekoladowe. Posmarować połową masy. Nałożyć bezę i rozsmarować resztę masy.
9Orzechy podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posiekać. Posypać z góry masę.
Komentarze