Tort ananasowo-kokosowy "ZAMEK KSIĘŻNICZKI"

4.5 (160 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec jasny biszkopt z 7 jajek (forma 25/35 cm.)

    Wkładka kokosowa:
    4 białka
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    20 dag wiórków kokosowych

    Galaretka z ananasem:
    2 puszki ananasa
    2 galaretki ananasowe lub cytrynowe
    3 szkl wody

    Masa ananasowa:
    1 puszka ananasów
    2 szkl soku z ananasów
    2 budynie śmietankowe
    1 szkl cukru
    4 żółtka
    2 kostki masła

    Dodatkowo:
    4 rożki do lodów (na wieże)
    lukier różowy
    motylki cukrowe
    wafelki kokosowe
    mazaki cukrowe
    2 kremy śmietankowe
    różowy barwnik spożywczy
    1 wafel (na okna i drzwi)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort ananasowo-kokosowy "zamek księżniczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka kokosowa:
    Ubić białka na sztywną pianę dodając cukier, wiórka kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do białek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i upiec na złoty kolor.
  • 2. Galaretka z ananasem:
    Ananasy wyjąć z puszki i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Do tężejącej galaretki dodać ananasa. (Ja podzieliłam składniki na pół i każdą warstwę z galaretką robiłam osobno, bałam się że zanim zdążę przełożyć to pozostała część galaretki mi zdąży za bardzo stężeć.)
  • 3. Masa ananasowa:
    Zagotować 1,5 szklanki soku z ananasów dodając cukier, w połowie szklanki wymieszać budyń i żółtka, wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło do białości, dodawać po łyżce wystudzony budyń.
  • wieża 4. Przełożenie:
    Biszkopt przekroić na dwa placki i nasączyć pozostałym sokiem z ananasa. Na biszkopt wyłożyć połowę masy ananasowej, na nią połowę galaretki z ananasem, przykryć wkładką kokosową, czynność powtórzyć. Przełożony tort wstawić do lodówki do stężenia. Odciąć 1/4 części tortu, z której powstanie wieża i ustawić na środku pozostałego ciasta. Wafelki pokroić na mniejsze prostokąciki i utworzyć z nich wykończenie wieży.
  • rożki 5. Rożki od lodów posmarować różowym lukrem (użyłam gotowego) i udekorować cukrowymi motylkami.
  • 6. Krem śmietankowy przygotować według przepisu na opakowaniu i zabarwić różowym barwnikiem. Za pomocą szprycy udekorować cały tort.
  • 7. Z wafla wyciąć drzwi i okna, ozdobić je cukrowymi pisakami i przykleić do tortu. Za pomocą pisaków stworzyć pnącza, które oplatają zamek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować