Tort ZAMEK

5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort wykonałam na 6 urodziny córki. Idealnym dodatkiem do takiego zamku jest świeczka w kształcie księżniczki. Niestety trochę spóźniłam i zabrakło jej w cukierni. Aby nadrobić tę stratę w tort wbiłam sztuczne ognie to tortu (fajerwerki fontanna).Po zgaszeniu świateł efekt był rewelacyjny!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm.
    Tortownica o średnicy 22 m,
    Blaszka o wymiarach 24x36 cm.
    Biszkopt jasny o średnicy 26 cm:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki mąki tortowej,
    - 4 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Biszkopt jasny o średnicy 22 cm:
    - 3 jajka,
    - 3 łyżki mąki tortowej,
    - 3 łyżki cukru,
    - 1 łyżka oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    Biszkopt biały:
    - 7 białek,
    - 20 dag cukru,
    - 10 dag mąki ziemniaczanej,
    - 5 dag maki tortowej,
    - 1 łyżka octu,
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    • 0,5 litry śmietanki 30 %,
    • 3,5 łyżki żelatyny,
    • ½ kg twarogu 3 x mielonego,
    • 4-5 łyżek cukru pudru do smaku,
    • 2 galaretki w kolorze różowym (u mnie Rubinowe WODZISŁAW) ,
    • 1 łyżeczka żelatyny
    Masa budyniowa na przełożenie i wykończenie:
    - 1,5 litry mleka
    - ok 4-5 łyżek cukru (według uznania),
    - 3 cukry waniliowe,
    - 3 budynie waniliowe,
    - 1,5 łyżki mąki kartoflanej,
    - 1,5 łyżki mąki tortowej
    - 6 żółtek

    - 3,5 - 4 kostki masła,

    - 4 rożki lodowe,

    - kolorowe barwniki spożywcze oraz kakao do zabarwienia masy
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Ciastka Galaretki

Tort zamek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT O ŚREDNICY 26 cm:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier, a później żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.
    Do toru należy upiec 2 takie biszkopty o średnicy 26 cm
  • 2. BISZKOPT o średnicy 22 cm:
    Postępujemy tak jak wyżej.
    Do tortu pieczemy jeden taki biszkopt.
  • 3. BISZKOPT BIAŁY :
    Białka ubijamy na sztywno, a następnie dokładamy stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewamy ocet i całość mieszamy z mąką i proszkiem. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę 24x36 cm. Pieczemy w 180°C przez około 25 min.
    Ponieważ od masy zostało mi białek, dlatego upiekłam właśnie taki biszkopt. Można jednak wykonać zwykły z 4-5 jajek. Z biszkoptu tego będą wycięte koła z których wykonane są wieże tortu.
  • krojeni galaretki 4. MASA ŚMIETANKOWA:
    Galaretki przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich żelatynę. Całość zalewamy 3,5 szklankami przegotowanej wody. Rozpuszczone przelewamy do płaskiego, dość szerokiego naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia.
    Gotową galaretkę wyjmujemy i kroimy w kostkę.
  • wyłożenie masy śmietankowej
5. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Po rozpuszczeniu studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a na koniec cukier puder do smaku. Do puszystej dokładnie utartej masy wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną galaretkę. Po dodaniu galaretki całość mieszamy łyżką. Gotową masę serowo-śmietanową przekładamy dwa biszkopty o średnicy 26 cm. Odstawiamy całość na minimum 30 minut do lodówki , by masa dokładnie stężała.
  • wykonanie wcięć 6. MASA DO WYKOŃCZENIE I PRZEŁOŻENIA:
    Litr mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej ilości rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka Gotujemy budyń, a następnie studzimy.
    Masło ucieramy, dodajemy budyń. W trakcie ucierania masy dodajemy cukier waniliowy.
    Z białego biszkoptu wycinamy koła. Koła wycięłam w dwóch rozmiarach. Dwie przednie wieże wykonałam z kół o średnicy 7,5 cm, a 2 wieże położone na wierzchu tortu z kół wyciętych od szklanki.
    Wycięte koła sklejamy delikatnie masą tak by powstały 4 wieże. Ich wysokości mogą być różne.
    Gdy masa serowo-śmietankowa zastygnie w otrzymanego „torcie” robimy bo bokach dwa wcięcia.
  • nałożenie górnego biszkoptu u bocznych wieżyczek 7. W otrzymane miejsca przylepiamy masą dwie szersze wieżyczki. Górę tortu smarujemy warstwą masy i układamy na niej biszkopt o średnicy 22 cm.
  • wygładzony tort 8. Górny biszkopt wykańczamy masą i układamy na nim dwie wieżyczki o mniejszej średnicy.
    Tak otrzymany tort wygładzamy pozostała masą pozostawiając część do wykonania powoju, kwiatów, drzwi i okien.
  • wykonanie drzwi i okien 9. Po wygładzeniu tortu na wieżyczkach umieszczamy waflowe rożki lodowe. Za pomocą patyczka do szaszłyków wykonujemy zarys kamienia na bokach tortu.
    Pozostałą od przełożenia i wygładzenia masę odpowiednio barwimy. Z zabarwionej dodatkiem kakao wykonujemy okna i wrota zamku.
  • dalsza dekoracja 10. Z zielonej wykonujemy trawę oraz powoje. Z zabarwionej na czerwono, pomarańczowo i fioletowo wykonujemy kwiaty. Z masy różowej wykonujemy wykończenie wieżyczek i brzegów tortu.

Porady

Dekoracja zamku może być dowolna. Możne on być cały różowy, mieć niej lub więcej zielonych elementów. Wszystko zależy od naszego pomysłu. Aby tort po przekrojeniu także był księżniczkowy użyłam różowych galaretek. Wbrew pozorom tort łatwo się wykonuje. Polecam!!!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 26.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=253

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować