Torcik z młodą kapustą, mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać,dodać śmietanę ,margarynę,sól oraz cukier,posiekać nożem .Wyrobić gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce.Następnie wylepić nim dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Podpiec w nagrzanym piekarniku.
2.Kapustę poszatkować.Włożyć do garnka ,dodać masło,podlać odrobiną wody.Dusić na małym ogniu.Pod koniec duszenia dodać drobno posiekany koperek,majeranek i tymianek.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
3.Mięso połączyć z dwoma jajkami,drobno posiekaną cebulą,rozdrobnionym czosnkiem.Przyprawić do smaku.Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
4.Pieczarki oczyścić.Pokroić w plastry,Podsmażyć.
5.Na podpieczony spód wyłożyć odsączoną kapustę
6.Na kapustę odsączone z nadmiaru tłuszczu mięso
7.Następnie rozłożyć pieczarki
8.Zalać zmiksowanymi i przyprawionymi jajkami połączonymi z topionym serkiem i śmietaną.Na wierzch rozłożyć boczek.
9.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 40minut.
Porady
Gdy tortownicę mamy nieszczelną to po upieczeniu spodu owijamy ją dokładnie z zewnętrznej strony w miejscu łączenia aluminiową folią,zapobiegnie nam ona wypłynięciu masy jajecznej.
Komentarze