Torcik z jezynami, mascarpone i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kruchy ciasteczkowy spód, pyszna masa z mascarpone i bitej śmietany, do tego jeżyny - polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • tortownica 18cm

    200g herbatników maślanych
    200g masła

    250g serka mascarpone
    330ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru

    2 szklanki jeżyn
    150ml wody
    2 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny

    dodatkowo:
    jeżyny
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z jezynami, mascarpone i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy,
    następnie przesypujemy do garnka.
    Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy -
    ma powstać jednolita masa!
    Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
    Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki -
    schłodzi się i stwardnieje.

    Schłodzoną śmietanę ubijamy.
    Do gotowej dodajemy puder i miksujemy.
    Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone -
    miksując na mniejszych obrotach.

    Żelatynę zalewamy odrobiną wody, i podgrzewamy w mikrofali na największych obrotach.

    Jeżyny wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz.
    Podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
    Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serowo-śmietankową.
    Na górę nakładamy mus z jeżyn, i chłodzimy w lodówce.

    Przed podaniem boki torciku posypujemy płatkami migdałów,
    i ozdabiamy jeżynami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować