Bananowy Torcik z kremem mascarpone i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszny pomysł na torcik zamiast tradycyjnego biszkoptu zrobiłam ciasto bananowe które świetnie się sprawdziło.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto bananowe nr 1:

    3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany
    ok 1/2 szklanki oleju
    1 i 1/2 szklanki mąki
    2 jajka klasy "M"
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 płaskiej łyżeczki sody
    ok. 1/3 szklanki cukru trzcinowego
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 płaska łyżka karobu lub kakao

    forma do pieczenia 28 cm
    papier do pieczenia

    ciasto bananowe nr 2:

    3 średniej wielkości bardzo dojrzałe banany
    ok 1/2 szklanki oleju
    1 i 1/2 szklanki mąki
    2 jajka klasy "M"
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 płaskiej łyżeczki sody
    ok. 1/3 szklanki cukru trzcinowego
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    dwie garście czekoladowych cukierków lentynek

    forma do pieczenia 28 cm
    papier do pieczenia

    krem:

    500 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
    500 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
    4 łyżki cukru pudru

    dekoracja:

    jajka Kinder niespodzianki do posypki
    oraz do polania brzegów jakieś 6 - 7 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto Tort z kremem

Bananowy torcik z kremem mascarpone i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bananowy Torcik z kremem mascarpone i bitą śmietaną 1. Ciasto nr 1. W misce widelcem rozgniatamy na gładką masę banany. Następnie do masy bananowej wbijamy całe jajka i ubijamy - mieszamy mikserem. Kolejno dodajemy olej, sól, cukier, cukier waniliowy, proszek oraz sodę. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę, cynamon oraz karob lub kakao i mieszamy do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gotowe ciasto i pieczemy ok. 60 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

    Ciasto nr 2. robimy tak samo jak pierwsze tylko zamiast karobu czy kakao dodajemy czekoladowych cukierków lentynek.

    Ostygnięte oba ciasta przekrawamy na dwa blaty.

    Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mocno schłodzony serek mascarpone oraz cukier puder. Gotowym kremem przekładam blaty, a pozostałością smaruję górę tortu. Roztapiam połowę jajek Kinder nad kąpielą wodną i polewam sam brzeg tortu. Resztę Kinder niespodzianek kruszę i posypuję cały środek wierzchu tortu. Gotowy tort wstawiamy do lodówki na 3-4 godz.

Porady

zamiast kinder niespodzianek można użyć tabliczki mlecznej czekolady, połowę roztopić a resztę zetrzeć lub drobno posiekać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować