Torcik z brzoskwiniami i kruszonymi bezami

4.5 (177 ocen)

Przepis zobaczyłam na stronie Małej cukierenki i zauroczył mnie wygląd ciasta, a dziś zauroczył mnie jego smak. Polecam wszystkim do wypróbowania. Lekko zmodyfikowany przeze mnie.

Składniki:

  • NA SPÓD
    200 g biszkoptów
    100 g stopionego masła
    MASA BUDYNIOWA
    2 szklanki soku bananowego
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    puszka brzoskwiń w syropie

    NA WIERZCH
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    smietan fix
    białe bezy ok 50g
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik z brzoskwiniami i kruszonymi bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik z brzoskwiniami 1. Biszkopty pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Wyłożyć biszkopty na spód i dokładnie docisnąć, by tworzyły zwięzły spód ciasta. 1 szklankę soku wymieszać z budyniem a drugą zagotować a następnie wlać rozrobiony budyń i zagotować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałeczki i dodać do budyniu. Gotową masę wyłożyć na biszkoptowy spód, wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Torcik z brzoskwiniami 2. Zdjąć obręcz. Śmietanę ubić ze smietan fixem i cukrem. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na warstwę śmietanową pokruszyć bezy. Torcik schładzać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować