Przepis zobaczyłam na stronie Małej cukierenki i zauroczył mnie wygląd ciasta, a dziś zauroczył mnie jego smak. Polecam wszystkim do wypróbowania. Lekko zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki:
NA SPÓD
200 g biszkoptów
100 g stopionego masła
MASA BUDYNIOWA
2 szklanki soku bananowego
2 budynie śmietankowe bez cukru
puszka brzoskwiń w syropie
NA WIERZCH
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
smietan fix
białe bezy ok 50g
Torcik z brzoskwiniami i kruszonymi bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Wyłożyć biszkopty na spód i dokładnie docisnąć, by tworzyły zwięzły spód ciasta. 1 szklankę soku wymieszać z budyniem a drugą zagotować a następnie wlać rozrobiony budyń i zagotować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałeczki i dodać do budyniu. Gotową masę wyłożyć na biszkoptowy spód, wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
2.Zdjąć obręcz. Śmietanę ubić ze smietan fixem i cukrem. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na warstwę śmietanową pokruszyć bezy. Torcik schładzać w lodówce.
Komentarze