Torcik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wysmienita uczta dla znajomych i rodziny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl.cukru
    2 lyz. cieplej wody
    1/2 szkl.maki tortowej
    1/2 szkl.maki ziemniaczanej
    2 lyzeczki proszku do piecz.
    Pozostale skladniki:
    800ml smietany kremowki 30%
    2 cukry waniliowe
    4 smitan-fixy
    puszka brzoskwin
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    rozdzielić żółtka od białek, żółtka wlać do miski dodać cukier,
    ubijać mikserem, do ubitych żółtek dodać 2 łyżki ciepłej wody
    i nadal miksować dodać wymieszane mąki i proszek do
    pieczenia, miksować do wymieszania produktów.
    Ubić białka na sztywną pianę dodać do ciasta i delikatnie
    wymieszać.
    Wyłożyć ciasto do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy.
    Piec ok. 40 min. w 180 st.
    wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
  • rozpuszczone galaretki, wierzchnia warstwa biszkoptu 2. Rozpuścić dwie galaretki brzoskwiniowe według przepisu
    na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia
  • osączone brzoskwinie 3. Brzoskwinie odsączyć z soku, pokroić
    w ćwiartki.
  • 4. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem,
    gdy zacznie gęstnieć wsypywać stopniowo
    cukier waniliowy, a następnie śmietan-fixy,
    nie przerywając ubijania.
  • 5. Na biszkopt wyłożyć połowę bitej śmietany
    przykryć drugim krążkiem biszkoptu,
    na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę,
    udekorować brzoskwiniami,
    zalać tężejącą galaretką i wstawić do
    lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Przed ubijaniem bialek, jak i smietany dodaje szczypte soli, ktora ulatwi ubijanie piany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować