Torcik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
rozdzielić żółtka od białek, żółtka wlać do miski dodać cukier,
ubijać mikserem, do ubitych żółtek dodać 2 łyżki ciepłej wody
i nadal miksować dodać wymieszane mąki i proszek do
pieczenia, miksować do wymieszania produktów.
Ubić białka na sztywną pianę dodać do ciasta i delikatnie
wymieszać.
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy.
Piec ok. 40 min. w 180 st.
wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
2.Rozpuścić dwie galaretki brzoskwiniowe według przepisu
na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia
3.Brzoskwinie odsączyć z soku, pokroić
w ćwiartki.
4.Schłodzoną śmietanę ubić mikserem,
gdy zacznie gęstnieć wsypywać stopniowo
cukier waniliowy, a następnie śmietan-fixy,
nie przerywając ubijania.
5.Na biszkopt wyłożyć połowę bitej śmietany
przykryć drugim krążkiem biszkoptu,
na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę,
udekorować brzoskwiniami,
zalać tężejącą galaretką i wstawić do
lodówki do całkowitego stężenia.
Porady
Przed ubijaniem bialek, jak i smietany
dodaje szczypte soli, ktora ulatwi
ubijanie piany.
Komentarze