Torcik śmietankowy z brzoskwiniami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatny torcik śmietankowo-serowy na zimno, przyozdobiony brzoskwiniami i cytrynową galaretką. Odrobina maku w masie serowo-śmietanowej sprawia, że ciasto smakuje świetnie i wygląda atrakcyjnie. Spodoba się gościom i posmakuje na pewno.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt na spód ciasta:
    2 jajka wielkość M
    50 g mąki tortowej
    40 g cukru
    szczypta soli
    Masa serowo-śmietankowa:
    330 ml kremówki 30%
    250 g twarogu
    120 ml wody
    180 g cukru
    20 g żelatyny
    10 g cukru waniliowego
    2 płaskie łyżki suchego maku
    Góra tortu:
    galaretka cytrynowa
    puszka brzoskwiń w syropie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z galaretka

Torcik śmietankowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pieczemy biszkopt.

    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

    Forma okrągła o średnicy 20 cm.

    Do miski miksera wbijamy całe jajka, dajemy szczyptę soli, zaczynamy ubijać. Po minucie wsypujemy cukier w trzech partiach i ubijamy ok 10 minut, aż masa zbieleje, potroi objętość i napuszy się doskonale. Do tak ubitej masy przesiewamy mąkę, następnie wtłaczamy ją delikatnie , aby nie zniszczyć struktury masy jajecznej.
  • o 2. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut (do suchego patyczka).

    Upieczony biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy, zdejmujemy wierzchnią, spieczoną warstwę i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • o 3. Przystępujemy do wykonania masy serowo-śmietanowej.

    Kremówka i ser mają być dobrze schłodzone.

    Do zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do napuchnięcia. Ser,50 ml kremówki i połowę cukru blendujemy na gładką masę. Do suchej miski nalewamy resztę kremówki i wsypujemy pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy kremówkę na gęstą masę. Dodajemy ser i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mak i mieszamy.

    Następnie rozpuszczamy dokładnie żelatynę w kąpieli wodnej, aby nie było grudek. Do rozgrzanej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowo-śmietanowej, dobrze mieszamy, następnie dodajemy drugą łyżkę masy, również mieszamy, Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do ubitej masy, łączymy wszystko krótko i wylewamy na biszkopt, który uprzednio wkładamy do formy z rantem wyłożonym papierem do pieczenia.
  • o 4. Odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę do zastygnięcia. W tym czasie galaretkę cytrynową rozpuszczamy w wodzie, według instrukcji z opakowania. Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na plasterki. Wierzch masy serowej przyozdabiamy brzoskwiniami, zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ponownie zo lodówki do zastygnięcia.

    Torcik gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować