Pyszny, wilgotny, aromatyczny torcik z kawą. Wbrew pozorom bardzo prosty w wykonaniu. Polecam na każdą okazję. Goście będą zachwyceni jego smakiem i delikatnością.
Torcik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na biały puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni (bez termoobiegu), piec ok 30 min aż się ładnie zarumieni i nie będzie płynne. Wystudzić. Podzielić na 3 krążki.
2.Kawę zaparzyć np 2 czubate łyżeczki na 100 ml wody, wystudzić, odcedzić. Wymieszać z alkoholem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serki mascarpone, wymieszać na gładką masę. Masę podzielić na 3 części.
3.Na paterze ułożyć krążek ciasta, porządnie nasączyć naparem kawy i alkoholu, posmarować 1 część masy, posypać obficie ciemnym kakao. Czynność powtórzyć przy kolejnych krążkach ciasta. Pozostałym kremem z 3 części wysmarować również boki i górę. Wierzch tortu posypać kakao i dodatkowo czekoladą startą na małych oczkach. Resztę czekolady pokroić na wiórki i obłożyć boki tortu. Schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.
Komentarze