Torcik tiramisu

0 (0 ocen)

Pyszny, wilgotny, aromatyczny torcik z kawą. Wbrew pozorom bardzo prosty w wykonaniu. Polecam na każdą okazję. Goście będą zachwyceni jego smakiem i delikatnością.

Składniki:

  • Biszkopt:
    tortownica 24cm
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    750 g serka mascarpone
    330 ml schłodzonej śmietanki 30%
    100 g cukru pudru

    Poncz:
    100 ml likieru amaretto (można go zastąpić innym dobrym alkoholem)
    1 mała filiżanka mocnej kawy

    Dodatkowo:
    100 g czekolady deserowej powyżej 65% kakao
    gorzkie kakao do posypywania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tiramisu Tort kawowy

Torcik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na biały puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni (bez termoobiegu), piec ok 30 min aż się ładnie zarumieni i nie będzie płynne. Wystudzić. Podzielić na 3 krążki.
  • 2. Kawę zaparzyć np 2 czubate łyżeczki na 100 ml wody, wystudzić, odcedzić. Wymieszać z alkoholem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serki mascarpone, wymieszać na gładką masę. Masę podzielić na 3 części.
  • 3. Na paterze ułożyć krążek ciasta, porządnie nasączyć naparem kawy i alkoholu, posmarować 1 część masy, posypać obficie ciemnym kakao. Czynność powtórzyć przy kolejnych krążkach ciasta. Pozostałym kremem z 3 części wysmarować również boki i górę. Wierzch tortu posypać kakao i dodatkowo czekoladą startą na małych oczkach. Resztę czekolady pokroić na wiórki i obłożyć boki tortu. Schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować