Torcik Tiramisu z wiśniami

4.5 (200 ocen)

Tiramisu to propozycja dla tych, którzy nie mają czasu lub chęci na pieczenie, za to mają ochotę na coś słodkiego ;) Śmiało może zastąpić tradycyjny tort.

Składniki:

  • 300g podłużnych biszkoptów
    250ml wrzątku
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    0,5szkl likieru Amaretto
    200ml soku lub kompotu z wiśni
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 szkl drylowanych wiśni
    250g serka Mascarpone
    500ml śmietany Łaciata 30% do ciast i deserów
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżeczki cukru zwykłego
    2 łyżki cukru pudru
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tiramisu Tort z owocami

Torcik tiramisu z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem, studzimy, dodajemy likier i mieszamy.
  • Przygotowanie masy wiśniowej 2. W soku lub kompocie wiśniowym dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną (jeśli mieszanka wydaje nam się kwaśna to ewentualnie dosładzamy). Podgrzewamy masę ciągle mieszając, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy osączone wiśnie. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, by zaniknął posmak mąki. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Śmietana i serek Mascarpone 3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody, dodając 2 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wystudzenia (uwaga, szybko tężeje!). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wlewając cienkim strumieniem chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy krótko do połączenia. W osobnym naczyniu miksujemy serek Mascarpone z cukrem pudrem, dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy całość do połączenia i odstawiamy do lodówki.
  • Nasączone biszkopty 4. Wyliczamy połowę biszkoptów i każdy po kolei na sekundę zanurzamy w ponczu, przygotowanym z kawy i likieru. Strząsamy nadmiar płynu i układamy biszkopty ciasno obok siebie w dwóch rzędach.
  • Warstwa masy z wiśni i bita śmietana 5. Następnie na biszkopty wykładamy połowę masy wiśniowej i połowę masy śmietanowej.
  • Druga warstwa biszkoptów 6. Wyrównujemy za pomocą noża i na wierzchu układamy kolejną warstwę z pozostałej połowy nasączonych biszkoptów.
  • 7. Na drugą warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą masę śmietanową, odkładając jej część do dekoracji. Wyrównujemy masę nożem.
  • Zdobienie tortu 8. Masą, która nam została zdobimy wierzch torcika według własnego uznania szprycą lub rękawem cukierniczym, wykładamy pozostałą część masy wiśniowej i posypujemy startą czekoladą. Torcik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, później można go przechowywać np. w chłodnej spiżarni.

Porady

Śmietana, którą użyjemy do masy powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować