Torcik Tiramisu z wiśniami

  • wyświetlono: 1040 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tiramisu to propozycja dla tych, którzy nie mają czasu lub chęci na pieczenie, za to mają ochotę na coś słodkiego ;) Śmiało może zastąpić tradycyjny tort.

Jagodowe_ciastko

Składniki

300g podłużnych biszkoptów
250ml wrzątku
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
0,5szkl likieru Amaretto
200ml soku lub kompotu z wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szkl drylowanych wiśni
250g serka Mascarpone
500ml śmietany Łaciata 30% do ciast i deserów
1 galaretka cytrynowa
2 łyżeczki cukru zwykłego
2 łyżki cukru pudru
kilka kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik Tiramisu z wiśniami

  • 1. Kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem, studzimy, dodajemy likier i mieszamy.
  • Przygotowanie masy wiśniowej2. W soku lub kompocie wiśniowym dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną (jeśli mieszanka wydaje nam się kwaśna to ewentualnie dosładzamy). Podgrzewamy masę ciągle mieszając, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy osączone wiśnie. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, by zaniknął posmak mąki. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Śmietana i serek Mascarpone3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody, dodając 2 łyżeczki cukru. Odstawiamy do wystudzenia (uwaga, szybko tężeje!). Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania wlewając cienkim strumieniem chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę. Miksujemy krótko do połączenia. W osobnym naczyniu miksujemy serek Mascarpone z cukrem pudrem, dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy całość do połączenia i odstawiamy do lodówki.
  • Nasączone biszkopty4. Wyliczamy połowę biszkoptów i każdy po kolei na sekundę zanurzamy w ponczu, przygotowanym z kawy i likieru. Strząsamy nadmiar płynu i układamy biszkopty ciasno obok siebie w dwóch rzędach.
  • Warstwa masy z wiśni i bita śmietana5. Następnie na biszkopty wykładamy połowę masy wiśniowej i połowę masy śmietanowej.
  • Druga warstwa biszkoptów6. Wyrównujemy za pomocą noża i na wierzchu układamy kolejną warstwę z pozostałej połowy nasączonych biszkoptów.
  • 7. Na drugą warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą masę śmietanową, odkładając jej część do dekoracji. Wyrównujemy masę nożem.
  • Zdobienie tortu8. Masą, która nam została zdobimy wierzch torcika według własnego uznania szprycą lub rękawem cukierniczym, wykładamy pozostałą część masy wiśniowej i posypujemy startą czekoladą. Torcik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, później można go przechowywać np. w chłodnej spiżarni.

Porady

Śmietana, którą użyjemy do masy powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietiramisutort z owocamitort z bitą śmietanamama_mnie_nauczyla torcik tiramisutiramisu z wiśniamiszybki torciktorcik z wiśniami

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik Tiramisu w doskonałym połączeniu z kawą

Dodane przez: k4thy

Torcik Tiramisu

Na romantyczne popołudnie...przepyszny...

Torcik czekoladowy z wiśniami i mascaropne

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Mini torcik czekoladowy z wiśniami i mascarpone

Pyszny kakaowy biszkopt połączony...

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light

Dodane przez: monikaT83

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem...

Jak dla mnie smak tego torciku...

tort1

Dodane przez: klaudia1984

Tiramisu z wiśniami i wódką :)

tort urodzinowy dla mamy

Torcik tiramisu z różami czekoladowymi

Dodane przez: mysza75

Torcik tiramisu z różami czekoladowymi

Tort jest bardzo efektowny i prosty...

tiramisu

Dodane przez: PolskaGotuje

Tiramisu z wiśniami i wódką :)

Deser w formie tortu, oraz podany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE