Torcik pomarańczowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie dwóch smaków: pomarańczy i włoskiego tiramisu. Polecam tę inną odsłonę tiramisu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    4 łyżeczki octu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    szczypta soli
    Masa:
    500 g serka mascarpone
    4 żółtka
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    250 ml śmietanki 36%
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki soku z pomarańczy
    4 łyżki cukru
    skórka z 1/2 pomarańczy
    Poncz:
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    szczypta kardamonu
    3 łyżki likieru amaretto ( ja dałam likier o smaku tiramisu)
    Dekoracja:
    2 łyżki kakao
    skórka z 1/2 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tiramisu

Torcik pomarańczowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:

    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.
    Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta.
  • 2. Wykonanie masy:

    Żółtka łączymy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i gęsta. Studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zimną masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone, startą czekoladą i aromatem pomarańczowym. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywną masę. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy sok z pomarańczy i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę mieszamy ostrożnie z ubitą śmietanką. Delikatnie mieszamy masę jajeczną ze śmietanką z żelatyną. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy.
  • 3. Poncz:

    Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dodajemy kardamon. Studzimy.
    Na końcu wlewamy likier. Wszystko razem mieszamy.
  • 4. Wykonanie tortu:

    Biszkopt przekrajamy na 3 krążki, mniej więcej równej grubości. Biszkoptowy krążek nasączamy 1/3 ponczu i wykładamy na nim 1/3 masy. Przykrywamy go drugim krążkiem, również nasączamy go 1/3 ponczu i rozsmarowujemy 1/3 masy. Przykrywamy ostatnim krążkiem, który nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostałą masę. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Torcik równomiernie posypujemy przesianym przez sitko kakao i dekorujemy skórką z pomarańczy. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Przechowujemy w lodówce.

Porady

Żelatynę i sok z pomarańczy możemy zastąpić galaretką pomarańczową. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy. Ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę delikatnie łączymy ze sztywną ubitą śmietanką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować