Torcik a'la tiramisu

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kremowe połączenie kawy, czekolady i aksamitnej śmietanki

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (forma 24 cm)
    spód:
    300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych)
    100 g masła
    masa czekoladowa:
    4 tabliczki czekolady deserowej
    500 ml śmietany 30%
    100 ml likieru kawowego lub amaretto
    masa śmietankowa:
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    skórka otarta z pomarańczy
    wierzch:
    kakao do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tiramisu

Torcik a'la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszankę wysypujemy do foremki, wyrównujemy, dociskamy do dna. Odstawiamy.
    masa czekoladowa:
    Czekoladę kruszymy drobno i rozpuszczamy w 300 ml ciepłej śmietanki. Dodajemy likier, studzimy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą czekoladową wyjętą z lodówki, a następnie przekładamy na ciasteczkowy spód.
    masa śmietankowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z cukrem i zmiksowanym serkiem mascarpone oraz skórką pomarańczową. Masę przekładamy na warstwę czekoladową i odstawiamy na noc do lodówki.
    Wierzch ciasta po wyjęciu z lodówki posypujemy gruba warstwą kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować