Pyszny, lekki, serniczek na zimno z dodatkiem jabłek i kiwi. Bardzo orzeźwiający.
Składniki:
Składniki: na mała tortownicę 17 cm
biszkopt:
2 jajka,
2 łyżki cukru trzcinowego,
2 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju,
1 łyka wiórek kokosowych,
masa jabłkowa:
ok. 20 dag obranych i pokrojonych jabłek,
sok z ½ cytryny,
1-2 płaskie łyżki cukru trzcinowego,
galaretka gruszkowa ( może być cytrynowa lub agrestowa),
ok 150 ml gorącej wody,
masa serowa:
300 g serka naturalnego do serników,
galaretka truskawkowa,
ok. 100 ml gorącej wody,
oraz 3-4 kiwi do dekoracji,
Torcik serowy na zimno z jabłkami i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki.
Wszystko wymieszać. Ciasto przelać do nasmarowanej lekko tortownicy i piec ok. 25- 30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Ostudzić.
masa jabłkowa:
Jabłka przełożyć do rondelka, polać sokiem z cytryny, posypać cukrem i dusić około 10 min na wolnym ogniu by zmiękły. Galaretkę gruszkową rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do gotowych jabłek, dokładnie wymieszać ( można jeszcze zgnieść jabłka widelcem jeśli chcemy mieć gładszą konsystencję). Masę wyłożyć na biszkopt.
masa serowa:
Galaretkę rozpuścić, przestudzić i zmiksować z serem na gładką masę. Odstawić by lekko zaczęła tężeć. Masę wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować kiwi. Smacznego!
Komentarze