Torcik kokosowy z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier,następnie po żółtku. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Tortownice 22cm wyłozyc papierem do pieczenia.Piec w 180° ok.25 minut . Po wystudzeniu przekroić,aby były 3 blaty.
2.Śmietanę podgrzewamy do wrzenia,dodajemy pokruszoną białą czekoladą i mieszamy aż się rozpuści. Studziły i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ubijamy śmietanę,a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone i kokos.
4.Jeden bok ściąć. Obłożyć masą. Tort włożyć do wysokiego rantu. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. 2 galaretki bezbarwne rozpuścić w 400ml gorącej wody. Odłożyć do wystygnięcia. Na tort wyłożyć obrane mandarynki,kilka przekroić na pół. Można dać kilka Rafaello. Tężejącą galaretkę wylać na bok tortu aby przykryć mandarynki. Włożyć tort do lodówki. Następnie ściągnąć rant i boki obsypać kokosem.
Komentarze