Torcik z mięsem mielonym, warzywami i pieczarkami

0 (0 ocen)

Pyszny torcik z mięsem mielonym na spodzie ziemniaczano kalafiorowym z warzywami. Taki torcik to trochę pracochłonne danie ale bardzo pyszne. Domownikom bardzo smakował. Świetny nawet na zimno.

Składniki:

  •  Spód:
    • 45 dag ziemniaków,
    • 15 dag kalafiora,
    • 2 ząbki czosnku,
    • ok. 5 dag startego żółtego sera,
    • 1-2 jajka,
    • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
     Oraz:
    •25 dag kapusty,
    •1 cebula,
    •1 mała marchewka,
    •20 dag pieczarek,
    •kawałek papryki czerwonej,
    •50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka),
    •1 ząbek czosnku,
    •1 łyżeczka koperku,
    •1 ziemniak ( pokrojony na cieniutkie plasterki – chipsy)
    •Sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków,
     Sos:
    • 100 ml śmietany 30 %,
    • 10 dag startego żółtego sera,
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
    • 1 jajko,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Torcik z mięsem mielonym, warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę podsmażamy i dodajemy poszatkowana kapustę oraz marchewkę starta na tarce grubych oczkach, podlewamy odrobiną wody, przyprawiamy i dusimy do miękkości, odparowujemy. Pieczarki i paprykę kroimy na plasterki i podsmażamy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, dodajemy ząbek czosnku zgnieciony przez praskę, koperek i podsmażamy. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy z kalafiorem oraz czosnkiem do miękkości, odcedzamy, ugniatamy.
    Do powstałej masy ziemniaczanej dodajemy starty ser, jajka, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowanym ciastem wykładamy spód tortownicy i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170° C około 5 min.
    Wszystkie składniki na sos miksujemy.
    Na podpieczonym spodzie układamy kilka pieczarek, kawałki papryki, uduszoną kapustę, mięso, plasterki ziemniaków, resztę pieczarek i papryki, posypujemy przyprawą do ziemniaków, zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 170° C około 15-20 min.( czas musimy dostosować do własnego piekarnika). Smacznego!

Porady

Możemy wykorzystać do takiego torcika inne skłądniki, które "zalegają" w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować