Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

  • wyświetlono: 4623 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszna, pożywna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami, to idealna propozycja na smaczny obiad.

Ola1984
  • 80min

Składniki

350 g makaronu (u mnie świderki)
Sos:
500 g mielonego mięsa z szynki
250 g pieczarek
1 średnia cebula
400 g passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
1-3 łyżeczki cukru (do smaku)
1/2 łyżki majeranku
2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka 3,2 %
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)
1/ 4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
200 g startego, żółtego sera (np. gouda)


Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple.
    Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Do pieczarek dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (zioła, sól, pieprz, paprykę). Do podsmażonego mięsa dodać passatę lub przecier i koncentrat pomidorowy, dosłodzić do smaku. Gotować do zagęszczenia się sosu, przez kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
  • 2. Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstniej zdjąć go z gazu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować kilkoma łyżkami beszamelu. Dodać makaron, porcje sosu, beszamel i posypać startym serem. W ten sposób postępować, aż do skończenia się składników. Na wierzchu powinien być makaron, beszamel oraz ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 35-40 minut, aż do zarumieniania się wierzchu. Zapiekankę kroić po kilku, kilkunastu minutach po wyciągnięciu z piekarnika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoZapiekankapieczarkitania_kuchniamakaronmoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamięso mieloneDrugie danieczosneksycącewieprzowinamąkagrzybydla dzieciobiadziołamlekomasłoZapiekankiprzecierser ser żółty

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i fasolą

Dodane przez: Krystyna32

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym...

Smaczna, aromatyczna i pożywna...

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Dodane przez: szynszyla

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem...

Taka zapiekanka bardzo smakuje...

zapiekanka

Dodane przez: moniak5

Zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem

orginalne danie z łatwo dostępnych...

smacznego

Dodane przez: majka190382

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM

Syta ,szybka do przygotowania zapiekanka...

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i kalafiorem

Dodane przez: ewaeu

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem...

Taka zapiekanka jest doskonałym...

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Dodane przez: olinek_82

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i...

Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.