Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna, pożywna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami, to idealna propozycja na smaczny obiad.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 350 g makaronu (u mnie świderki)
    Sos:
    500 g mielonego mięsa z szynki
    250 g pieczarek
    1 średnia cebula
    400 g passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
    1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju
    3-4 ząbki czosnku
    1-3 łyżeczki cukru (do smaku)
    1/2 łyżki majeranku
    2 łyżeczki bazylii
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    sól (do smaku)
    Beszamel:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    400 ml mleka 3,2 %
    sól (do smaku)
    biały pieprz (do smaku)
    1/ 4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Dodatkowo:
    200 g startego, żółtego sera (np. gouda)


Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple.
    Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Do pieczarek dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (zioła, sól, pieprz, paprykę). Do podsmażonego mięsa dodać passatę lub przecier i koncentrat pomidorowy, dosłodzić do smaku. Gotować do zagęszczenia się sosu, przez kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
  • 2. Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstniej zdjąć go z gazu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować kilkoma łyżkami beszamelu. Dodać makaron, porcje sosu, beszamel i posypać startym serem. W ten sposób postępować, aż do skończenia się składników. Na wierzchu powinien być makaron, beszamel oraz ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 35-40 minut, aż do zarumieniania się wierzchu. Zapiekankę kroić po kilku, kilkunastu minutach po wyciągnięciu z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować