Tercet kopytkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odcedzić je i przepuścić przez praskę, a następnie ostudzić. Kiedy będą już zimne, dodać do nich 1,5 szklanki mąki i jajko. Wyrobić ręką na gładko. Gotową masę trzeba podzielić na 3 równe części.
2.Jedną cześć masy ziemniaczanej wymieszać z rozdrobnionym serem białym. Uformować niewielkie kuleczki i ułożyć je np. na czystej ściereczce.
3.Do drugiej części dodać szpinak i pół szklanki mąki. Całość ponownie wyrobić ręką i ponownie uformować z masy niewielkie kulki.
4.Ostatnią część zasypać połową szklanki mąki i dodać 2 łyżki koncentratu. Po wyrobieniu masy, także uformować z niej kulki.
5.Gotowe kuleczki wrzucać na wrzątek i gotować dosłownie 3-5 minut od momentu gdy wypłyną.
Komentarze