Tercet kopytkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

kolorowe kopytka smakują równie dobrze, jak te tradycyjne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 1 kg ziemniaków
    * 2,5 szklanki mąki
    * jajko
    * sól
    * 100-150 g sera białego
    * 1-2 kostki mrożonego szpinaku - rozmrozić go odpowiednio wcześniej
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Tercet kopytkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odcedzić je i przepuścić przez praskę, a następnie ostudzić. Kiedy będą już zimne, dodać do nich 1,5 szklanki mąki i jajko. Wyrobić ręką na gładko. Gotową masę trzeba podzielić na 3 równe części.
  • 2. Jedną cześć masy ziemniaczanej wymieszać z rozdrobnionym serem białym. Uformować niewielkie kuleczki i ułożyć je np. na czystej ściereczce.
  • 3. Do drugiej części dodać szpinak i pół szklanki mąki. Całość ponownie wyrobić ręką i ponownie uformować z masy niewielkie kulki.
  • 4. Ostatnią część zasypać połową szklanki mąki i dodać 2 łyżki koncentratu. Po wyrobieniu masy, także uformować z niej kulki.
  • 5. Gotowe kuleczki wrzucać na wrzątek i gotować dosłownie 3-5 minut od momentu gdy wypłyną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować