Sernik "Słodki tercet"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Uwielbiam pić kawę w dobrym towarzystwie i czuć jak moje kubki smakowe rozpieszcza pyszny deser. Kawa i sernik to dla mnie połączenie idealne, a "Słodki tercet" z kakaowym spodem i bardzo delikatną pianką z kokosem sprawia, że jesienne popołudnie staje się o wiele przyjemniejsze.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO KAKAOWE
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki cukru
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany
    - 1 jajko
    - 1 łyżka kakao
    - 1/3 kostki masła
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczanej

    SERNIK
    - 1 kg tłustego twarogu
    - 1 szklanka mleka
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżki kaszy manny
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 jajka
    - 4 żółtka

    PIANKA KOKOSOWA
    - 4 białka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 100 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik "słodki tercet" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy ciasto kakaowe, zagniatając energicznie wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wstawiamy je na chwilę do lodówki i przystępujemy do przygotowania sernika.
  • 2. Tłusty twaróg dokładnie mielimy i dodajemy do niego budyń śmietankowy, kaszę manną, 2 całe jajka, 4 żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko i olej. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie miksujemy na jednolitą i gładką masę.
  • 3. Do blaszki o wymiarach 23,5 cm x 39,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, a na nim układamy masę serową i wygładzamy jej wierzch szpatułką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut.
  • 4. Gdy minie 40 minut, a wierzch ciasta zacznie się delikatnie rumienić, wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na wierzch masy serowej wykładamy pianę z białek ubitych z cukrem i posypujemy ją kokosem. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

Sernik kroimy dopiero po jego całkowitym ostygnięciu i odpowiednim stężeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2017 KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować