1.Białka ubić, dodać cukier, ubijać, dodawać po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiać, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku. wystudzić, przekroić na 4 części. Przygotować masy. 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody wystudzić. Ubić 250ml śmietany, wymieszać z galaretką. Wyłożyć na 1 część biszkoptu. Robić tak samo z 2 galaretkami i śmietaną. 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i wystudzoną wylać na środkową masę. Ostatnią masę przykrywamy biszkoptem. Krem w proszku ubijamy z 350 ml mleka, po 5 minutach, dodajemy miękkie masło. Dalej razem mieszamy. Górę i boki tortu smarujemy kremem i przykrywamy masą cukrową: Żelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając), aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną i dodać glukozę. Ciągle mieszać syrop. Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast,ja dałam cytrynowy. Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie), stopniowo dosypywać przesiany cukier puder, ciągle mieszając. Wylać masę na blat, dosypywać cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny. Masę rozwałkować na papierze do pieczenia (łatwiej przenieś na tort). Rozwałkowaną masę Ułożyć na torcie, dokładnie przycisnąć. Udekorować tort. Nadmiar masy można wykorzystać do zrobieńa ozdób.
Komentarze