Tęczowy tort

4.5 (189 ocen)

Ten tort pasuje na każdą uroczystość urodziny ,imieniny, dzień dziecka, karnawał...

Składniki:

  • 6 kolorowych biszkoptów (1 biszkopt z 3 jaj)
    18 jajek
    mąka pszenna
    mąka ziemniaczana
    proszek do pieczenia

    składniki na 1 biszkopta
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli

    1,5 litra kremówki 30%
    6 łyżeczek żelatyny
    6 łyżek cukru pudru

    1 krem budyniowy
    1 budyń waniliowy
    mleko do zrobienia budyniu
    3 łyżki cukru
    1 kostka miękkiej margaryny lub masła

    6 kolorowych barwników spożywczych
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Tęczowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt 1sztuka :
    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Dodaj 1 kolorowy barwnik (troszkę na wykałaczce nie dużo, intensywność koloru musisz sobie dostosować )
    Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
    tak przygotuj wszystkie biszkopty każdy innego koloru.
  • budyń 2. Budyń przygotuj według składników na opakowaniu-ujmując troszkę mleka aby budyń był gęstszy.:
    Odlej pół szklanki mleka resztę zagotuj dodając 3 łyżki cukru. Następnie zawartość proszku budyniowego wsyp do pół szklanki mleka i wymieszaj. Dodaj do gotującego się mleka ciągle mieszając ,aż zgęstnieje.
    Ostudź budyń.
  • krem 3. krem do dekoracji na wierzchu:
    Budyń dodawaj małymi porcjami do miękkiej margaryny. Ubijaj na miękki puch.
    podziel na 6 miseczek i dodaj barwniki a takich kolorach jakie są biszkopty. podział dokonaj dopiero po zrobieniu tortu, ponieważ może się okazać ,że potrzebny będzie biały krem na wygładzenie boków, jeśli nie wystarczy kremówki.
  • 4. Kremówka do przełożenia biszkoptów:
    6 łyżeczek żelatyny zalej wodą tak aby napęczniała (około 6 łyżeczek) Następnie ubij kremówki i dodaj 6 łyżeczek cukru pudru zmiksuj. W tym czasie wstaw żelatynę do mikrofali na kilka sekund aby sie rozpuściła,ale nie zagotowała. po wyjęciu dodaj 1 łyżeczkę ubitej śmietany , wymieszaj z żelatyną i szybko dodaj do pozostałej śmietany energicznie miksując kremówkę aby nie było grudek od żelatyny.
  • warstwy tęczy 5. Następnie układaj biszkopty kolorystycznie jak jest pokazane na obrazku. każdy płat biszkoptu przełóż ubitą kremówką (najlepiej jak podzielisz sobie ta kremówkę na 6 miseczek, wtedy masz pewność,że wystarczy ci na każdą warstwę)
  • dekoracja 6. jeśli wystarczy ci kremówki to posmaruj nią boki tortu, a jeśli nie to kremem.
    dekorowanie zaczynamy od dołu i na wierzchu od środka u góry. jest to pracochłonne zajęcie ponieważ trzeba zmieniać za każdym razem woreczki z kremem ,ale warto.

Porady

najlepiej jak podzielisz sobie ta kremówkę na 6 miseczek, wtedy masz pewność,że wystarczy ci na każdą warstwę. Ja miałam tylko 1l kremówki i ledwo wystarczyło teraz już wiem ,że trzeba mieć 1,5litra do samego środka tortu. Tort można przygotować na samej kremówce lub w całości na kremie. celowo nie dodaje owoców do tęczowego tortu ponieważ dzięki samej kremówce widać ładnie warstwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować