Tort malinowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny śmietanowy krem z świeżymi malinami i słodką brzoskwinią.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 jaj
    1,5 szkl cukru
    1,5 szkl mąki
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem

    1 litr śmietany 36%
    1 paczka masy śmietanowej o smaku malinowej
    1 paczka masy o smaku śmietanowej

    maliny
    brzoskwinie

Tort malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę i proszek przesiać. Powoli mieszając dodawać do ciasta. Ciasto przelać do posmarowanej margaryną, oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

    Śmietany ubić, wsypać masę śmietanową o smaku czekoladowym. Wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 części. Jedną część ułożyć na paterze, posmarować kremem, posypać maliny wcisnąć w krem. Przykryć 2 krążkiem, posmarować kremem, posypać maliny. Przykryć 3 krążkiem Resztę śmietany ubić, wsypać masę śmietanową o smaku śmietanowym. Wymieszać. Posmarować górę i boki tortu. Udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy