Tatarskie czak-czak

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smak orientalnych łakoci jest niepowtarzalny.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 3 łyżki cukru
    ● 1/2 łyżeczki sody
    ● 2 łyżki octu
    ● 4 szkl. mąki
    ● 30 dag miodu
    ● olej
    ● rodzynki, orzechy, sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tatarskie czak-czak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sodę mieszamy z octem.
    Jajka starannie ucieramy
    z cukrem. Wlewamy ocet
    i 2 łyżki oleju, wsypujemy
    mąkę. Zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy
    na 2-mm placek i kroimy
    w paski szerokości 3-4 cm.
    Kilka pasków układamy jeden
    na drugim. Kroimy jak na
    makaron.
  • 3. Ciasteczka smażymy
    w głębokim oleju, aż się zrumienią.
    Osączamy z tłuszczu
    i studzimy. Mieszamy z orzechami
    i rodzynkami.
  • 4. Miód rozgrzewamy w kąpieli
    wodnej, aż będzie płynny.
    Wlewamy 4 łyżki wody
    (nie gotujemy!). Ciasteczka
    polewamy ciepłym miodem
    i posypujemy sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować