Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi pieczone i dziś polecam wypróbować przepis narodowej kuchni tatarskiej. Elesz- to pierogi w formie okrągłych koszyczków z nadzieniem z mięsa z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Są bardzo soczyste, sycące i po prostu przepyszne. Idealnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbujcie koniecznie :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 185g kwaśnej śmietany (u mnie 12%) – śmietanę można zastąpić jogurtem typu greckiego
    – 1 jajko
    – 100g masła (roztopić i wystudzić)
    – 1 łyżeczka soli
    – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Nadzienie:
    – 400g dowolnego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa, można użyć filetów z piersi kurczaka, indyka)
    – 200g ziemniaków (waga po obraniu)
    – 1 duża cebula
    – sól i pieprz wg smaku (u mnie 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka pieprzu)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Elesz- tatarskie pierogi pieczone z mięsem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wymieszać z sodą. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, śmietanę, roztopione i wystudzone masło i sól, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 10-15 minut.
    Ww tym czasie robimy nadzienie. Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać cebulę i ziemniaki pokrojone w bardzo drobną kostkę, przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać.
    Wypoczęte ciasto podzielić na 10 równych części. Od każdej części oderwać około 1/3 kawałka i rozwałkować krążki. Na większy krążek wyłożyć nadzienie, na wierzch wyłożyć mniejszy krążek, złączyć brzegi i zapleść „warkocz”, jak na filmiku. Gotowe elesz wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-35 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

pierogi pieczone z kasza gryczaną i ziemniakami

To może cię zainteresować