Tarteletki z karmelowymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Kruchutki spód, jabłka otulone ciepłym karmelowym sosem i chrupiące płatki migdałów...

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna tortowa 150g
    - zimne masło pokrojone w wiórki 100g
    - żółtka ugotowane na twardo 2 szt.
    - kwaśna śmietana 18% 1 łyżka
    - drobny cukier 50g
    - skórka otarta z połowy cytryny

    JABŁKA:
    - drobny brązowy cukier 3/4 szklanki
    - śmietanka 36% 1/4 szklanki
    - jabłka średniej wielkości 3 szt.
    - płatki migdałowe 50g

    DODATKOWO:
    - olej do wysmarowania foremek
    - bułka tarta do wysypania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Sosy

Tarteletki z karmelowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
  • 2. Foremki (o średnicy 8cm) natłuścić olejem, wysypać bułką tartą (nadmiar strząsnąć).
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim foremki, spody nakłuć widelcem. Piec je w temp. 180st. ok. 20 minut.
  • 4. W rondlu lub na wysokiej patelni rozpuścić cukier. Gdy całkowicie się rozpuści, ostrożnie wlać śmietankę. Po wlaniu śmietanki mogą mogą utworzyć się kryształki. Należy je cierpliwie mieszać aż do ich całkowitego rozpuszczenia,
  • 5. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • 6. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
  • 7. Do karmelu przełożyć jabłka. Prażyć je, mieszając, do momentu aż utworzy się sos.
  • 8. Gorącymi jabłkami wraz z sosem napełnić upieczone spody. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować