Tarteletki z karmelowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
2.Foremki (o średnicy 8cm) natłuścić olejem, wysypać bułką tartą (nadmiar strząsnąć).
3.Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim foremki, spody nakłuć widelcem. Piec je w temp. 180st. ok. 20 minut.
4.W rondlu lub na wysokiej patelni rozpuścić cukier. Gdy całkowicie się rozpuści, ostrożnie wlać śmietankę. Po wlaniu śmietanki mogą mogą utworzyć się kryształki. Należy je cierpliwie mieszać aż do ich całkowitego rozpuszczenia,
5.Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
6.Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
7.Do karmelu przełożyć jabłka. Prażyć je, mieszając, do momentu aż utworzy się sos.
8.Gorącymi jabłkami wraz z sosem napełnić upieczone spody. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałów.
Komentarze