Tarteletki z kaszą manną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nigdy nie przypuszczałam, że kasza manna w słodkościach jest tak dobra. Użyłam jej dziś do swoich tarteletek i jestem mile zaskoczona:)

  • 60 min

Składniki:

  • Na dwie porcje (formy o śr. ok 10cm)

    1 szklanka mąki
    60g margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 30%

    Masa:
    1 szklanka mleka cynamonowego
    4 łyżki kaszy manny
    2 łyżki cukru kryształu
    1 duże jabłko+ 2 małe
    cynamon w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty Kruche ciasto Desery

Tarteletki z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze cząstki margarynę, żółtko, śmietanę oraz cukier. Całość siekamy, a następnie ugniatamy dłońmi. Gotowe odstawiamy w woreczku na 15 minut do zamrażarki.
  • Wycinamy 2. Lekko zmrożone ciasto wałkujemy przez folię spożywczą i wykrawamy odrobinę większe krążki niż foremki do tarteletek.
  • Wylepiamy foremki 3. Wylepiamy wysmarowane tłuszczem foremki, nakłuwamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170st C.
  • Mleko cynamonowe 4. Laskę cynamonu zalewamy mlekiem na całą noc. W momencie przygotowywania deseru, wyciągamy laskę cynamonu, a mleko zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Do gotującego się dodajemy kaszę oraz starte duże jabłko. Mieszamy do momentu zagotowania.
  • Deser ponownie zapiekamy 5. Podpieczone ciasto wyciągamy, nakładamy ugotowany krem z kaszy manny i układamy na wierzch pokrojone na małe cząstki jabłka. Posypujemy delikatnie cynamonem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 20 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować